Algemeen Kinderen Lifestyle

Altijd al je eigen kinderboek willen uitgeven? Zo pak je dat aan!

Een eigen kinderboek uitgeven is de droom van menig ouder, juf, meester of creatieveling. Een goed kinderboek blijft een leven lang bij! Jij herinnert je vast ook nog wel jouw favoriete kinderboeken die jou werden voorgelezen. Gelukkig is het uitgeven van een eigen kinderboek niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Dat kun je namelijk heel makkelijk zelf regelen!

Heb jij ook altijd al een eigen kinderboek willen uitgeven? In dit artikel leggen we je uit hoe je dat aanpakt.

Voordat je je eigen kinderboek kan uitgegeven heb je een goed idee nodig. Met je kinderboek wil je kinderen iets bijbrengen, iets leren. Maar je wilt ook dat ze het leuk vinden en zich met je verhaal vermaken! Hoe bedenk je een verhaal wat aan al die eisen voldoet? En hoe zorg je ervoor dat de kinderen die het lezen het goed kunnen begrijpen?

Lees zelf veel kinderboeken!

Begin met zelf veel lezen! En dan ook kinderboeken. Wanneer je kinderboeken leest van schrijvers die jou inspireren kun je hen als voorbeeld gebruiken. Let bijvoorbeeld op taalgebruik, karakterbuilding, dialogen en tekstopbouw. Door veel kinderboeken te lezen maak je jezelf bekend met alle elementen die van belang zijn voor een goed kinderboek.

Leef je in in de belevingswereld van kinderen

Kinderen zien en beleven de wereld heel anders dan volwassenen. Ze zijn veel ongeremder en hebben vaak een hele levendige fantasie. Leef je goed in in de belevingswereld van kinderen als je je verhaal schrijft. Hoe zou een kind de situatie ervaren die je omschrijft? Hoe zou een kind reageren hierop? En wat zou een kind zeggen in dit dialoog? Door je goed in te leven zal je verhaal beter overkomen.

Bedenk de onderliggende boodschap vooraf

Het verhaal in een kinderboek is vaak leuk, grappig en sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen. Vaak zit er een onderliggende boodschap onder die je de kinderen graag mee wilt geven. Voor het schrijven is het een goed idee om die boodschap of levensles helder voor ogen te hebben.

Schrijf op het juiste niveau van je doelgroep

Zorg dat je kinderboek goed aansluit op het niveau van je gekozen doelgroep. Wordt het een voorleesboek of een boek om zelf te lezen? Als je een boek schrijft die kinderen zelf gaan lezen, kun je op basis van de leeftijd waarvoor je het boek schrijft, gebruik maken van de richtlijnen voor de verschillende AVI-niveaus.

Illustraties en tekeningen

Schrijf je een kinderboek voor jonge kinderen? Dan zijn de illustraties vaak net zo belangrijk als de tekst! De illustraties zijn een essentieel onderdeel van het verhaal.
Goede prenten vertellen het verhaal met de tekst. Het is dus niet een kwestie van een paar mooie plaatjes toevoegen. Om het samenspel van tekst en illustratie te kunnen creëren moet je vanaf het begin van het schrijfproces van het kinderboek al nadenken over de illustraties.

Ga aan de slag!

Voel jij je geïnspireerd om aan de slag te gaan met jouw eigen kinderboek? Ga aan de slag! Pak je lievelingsboek van vroeger erbij en doe inspiratie op. Heb je een idee te pakken? Pak pen en papier en schrijf het op. Voor je het weet heb jij je eigen kinderboek geschreven en uitgegeven.

Dit vind je misschien ook leuk...