Lifestyle Mode Shoppen

Moeder zijn en/of carrière maken?

‘Vroegaaa’ was alles beter en anders. Daar ben ik ‘t zelf niet helemaal mee eens, maar op sommige vlakken wel. Neem nu het moederschap. Vroeger waren de rollen binnen een relatief of gezin helder en hier viel niet over te twisten. Zo zorgde de moeder voor het huishouden en de kinderen. De man was kostwinner en schoof lekker om zes uur aan tafel waar de gehaktballen in de jus al op ‘m te lagen wachten. De vrouw des huizes had de hele dag haar schort aan en tegen de tijd dat de kinderen uit school kwamen en de man terug van werk kleedde ze zich deftig aan. Er was bijna geen keuze dus de vraag of je als vrouw nu kinderen wilt en voor het gezin wilt zorgen óf carrière wilt maken bestond eigenlijk niet. Dat is tegenwoordig wel anders. Ik ben namelijk 37 en ben nu echt op de leeftijd gekomen dat ik nu echt een keus moet gaan of ik als moeder of kinderloos door het leven ga. Werken is mijn passie en ik heb eigenlijk best een leuk leven, maar de onvoorwaardelijke liefde van een kind zou ik ook wel willen voelen en ervaren. Dilemma! Hieronder zet ik voor mezelf en voor mensen die hetzelfde vraagstuk met zich meedragen de voor- & nadelen van het moederschap op een rij.

Voordelen moederschap

Voor dit blog heb ik een paar moeders uit mijn omgeving uitvoerig ondervraagd. Ik vroeg hen wat de voordelen zijn van het moeder zijn. Het eerste wat de ondervraagde moeders eigenlijk direct aangaven is de onbeschrijflijke & onvoorwaardelijke liefde die ze voor hun kindje voelen en wat eigenlijk direct aanwezig was. Het was niet te evenaren met liefde die zij voor andere naaste voelen. Ook gaven zij aan dat ze nog steeds elke dag smelten als hun kindje zeer afhankelijk mamma roept bij het weerzien. Als het kind in je nog best aanwezig is het ook héél leuk om kinderen te hebben. Dan kun je namelijk ongegeneerd spelletjes spelen, Disney-films kijken en fanatiek spelletjes meedoen. Gezelligg!! Ben je een beetje vol van jezelf? Dan is het voortzetten van jouw geweldige karakter natuurlijk sowieso een goed idee!

Nadelen moederschap

Nadelen van het moederschap wegen volgens vele happy mothers zijn niet af te wegen tegen de voordelen van het moederschap. Als ze toch wat nadelen moesten benoemen was het toch wel de kostbare vrije tijd die ze soms moeten inleveren. Met weemoed denken veel moeders nog wel eens terug naar de tijd dat ze dansend op de bar met een baco in de hand aan het flirten waren. Of de tijd dat ze op de bonne foi het land introkken om te overnachten wanneer ze dat wilde is er ook niet meer bij. Het kan wel, maar dan gepland van tevoren. Je bent dus iets meer aan huis gekluisterd, maar krijgt er dan (ja, het cliché) ook wel héél veel liefde voor terug. Relaxed met je kleine telg in je damesbadjas op de bank kroelen is natuurlijk fijner dan menig feestje!

Ik ben er zelf wel uit, ik hoop dat het moederschap me gegund is.

Dit vind je misschien ook leuk...