Geen categorie

Stappen om beter te slapen

Je hoeft niet perse elke avond te woelen in je bed omdat je niet in slaap kunt komen. Er zijn namelijk genoeg eenvoudige dingen die je kunt doen om beter te slapen. Je hoeft niet gelijk te denken aan onmogelijk opgaven als werkstress verminderen en gezinsverantwoordelijkheden vermijden, want wij hebben een lijst met simpele tips samengesteld. Hiernaast zijn ze ook nog eens voordeliger dan het beste matras aanschaffen, maar hiermee scoor je natuurlijk wel bonuspunten!

Houd je aan een slaapschema

We willen allemaal langer blijven liggen in de ochtend, vooral als je net de beste matrastopper hebt aangeschaft. Toch is het verstandig om niet meer dan acht uur opzij te zetten om te slapen. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en hou deze regel ook aan met opstaan. Probeer het verschil in je slaapschema tussen doordeweekse dagen en in het weekend te beperken tot maximaal een uur. Consequent zijn versterkt de slaap-waakcyclus van je lichaam. En dat is wat je wilt bereiken!

Let op wat je eet en drinkt

Ga niet hongerig of vol naar bed, maar precies daartussenin. Vermijd in het bijzonder zware of grote maaltijden binnen een paar uur voor het slapengaan. Hiernaast dien je ook voorzichtig te zijn met nicotine, cafeïne en alcohol.

Creëer een rustgevende omgeving

Probeer een kamer te creëren die ideaal is om te slapen. Vaak betekent dit koel, donker en stil. Blootstelling aan licht kan het namelijk moeilijker maken om in slaap te vallen. Denk eraan dat dit ook geld voor lichtgevende schermen als de televisie of je telefoon. Leg deze dan ook ruim op tijd weg voor het slapen gaan!

Beperk dutjes overdag

Het is natuurlijk erg verleidelijk om ‘s middags even te gaan liggen, vooral als je een slechte nachtrust hebt gehad. Maar helaas kunnen lange dutjes overdag de nachtrust verstoren. Dit houd je dus alleen maar in dezelfde cyclus van slecht slapen ’s nachts, en bijslapen overdag. Als je er toch voor kiest om een ​​dutje te doen, beperk jezelf dan tot 30 minuten en doe dit niet laat op de dag.

Dit vind je misschien ook leuk...