Wonen

3 tips voor het aanleggen van een sauna in je woning

Wie droomt er niet van een sauna in huis of in de tuin? De realisatie van deze droom is wellicht dichterbij dan je op dit moment nog denkt. De gemiddelde prijs van een sauna is gedaald, mede door het toegenomen aanbod. Het maakt dat een sauna kopen voor een steeds grotere groep consumenten aantrekkelijk is geworden. Kijk eens bij verschillende tuinwinkels om een beeld te krijgen van de gemiddelde prijs van een sauna. Ook zie je hierbij direct welke mogelijkheden je hebt. 

Een sauna kopen is voornamelijk interessant, omdat het je volledig tot rust laat komen. Even weg bij de kinderen en je partner. Je hebt een momentje voor jezelf! Daarbij is het gebruik van een sauna goed voor je lichaam. Het stimuleert de doorbloeding, waardoor afvalstoffen makkelijker zullen worden afgevoerd. Heb jij een sauna kopen al eens overwogen?

#1: kies een geschikte plek voor de sauna 

Een sauna in huis plaatsen is niet standaard de beste optie. Vaak heb je in de tuin veel meer ruimte voor een sauna. In huis moet er vaak een ruimte worden opgeofferd om de sauna kwijt te kunnen. Mogelijk gaat het ten koste van een van de kinderkamers in je huis. Dit wil je wellicht voorkomen. Daarbij heb je bij een sauna in de tuin écht het gevoel even weg te zijn uit je dagelijkse sleur. Pas op dat de sauna niet te nadrukkelijk aanwezig is in de uitstraling van je tuin. 

#2: combineer de sauna met een buitendouche 

Wanneer je een sauna in de tuin plaatst, is het verstandig deze te combineren met een buitendouche. Zo kun je direct afkoelen, als je uit de sauna komt. Gebruik je geen buitendouche, dan zal je altijd door je woning moeten gaan om in de badkamer te komen. Dit is minder comfortabel en laat het ontspannen gevoel na een saunabezoek al snel verdwijnen. Daarbij kan een buitendouche ook in de zomer van pas komen. Het biedt je de plek om even heerlijk af te koelen aan het eind van een warme zomerdag!  

Zwembad en sauna combineren 

Naast de mogelijkheid om een buitendouche in de tuin op te bouwen, kun je ook overwegen om een zwembad in de tuin te plaatsen. Bij een zwembad heb je de keuze uit een opblaasbaar model en een inbouwzwembad. Een inbouwzwembad is vaak wat groter en daarbij duurzamer. Een opblaasbaar model zal al snel lek zijn. Daarbij beschikken deze opblaasbare modellen vaak niet over een goede pomp, waardoor het water regelmatig vervangen moet worden. 

#3: laat je adviseren over verschillende soorten sauna’s

Wanneer je al enig onderzoek gedaan hebt, zal opgevallen zijn dat je de keuze hebt uit een infraroodsauna en een traditionele Finse sauna. Verschillende factoren bepalen welke van beide soorten sauna’s het meest geschikt is voor je. Denk aan de snelheid waarmee de sauna opwarmt, de maximale temperatuur die de sauna haalt, de luchtvochtigheid in de sauna, enzovoorts. Laat je hier goed over adviseren, voordat je overgaat tot de aanschaf van een sauna voor in huis of de tuin. 

Dit vind je misschien ook leuk...