Lifestyle

Ik ben vegan! Moet ik extra vitamines nemen?

Dus, je bent veganist geworden. Geweldig! Je bent goed voor de dieren en minimaliseert je impact op het milieu. En nu je veganist bent, eet je waarschijnlijk meer voedzame groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten, wat goed is voor je gezondheid.

Ja, plantaardig eten kan enorme gezondheidsvoordelen hebben. Veganisten hebben vaak een lagere bloeddruk, lager cholesterolgehalte en een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Maar betekent dat dat je nooit meer aan voeding hoeft te denken? Helaas niet. Bijna iedereen mist wel een aantal voedingsstoffen. Wij hebben een lijst gemaakt aan vitamine die jij misschien mist.

Calcium

De meeste mensen halen het grootste deel van hun calcium uit koemelk. Als jij geen koemelk drinkt, of producten eten waar dit in verwerkt zit, waar haal je dan jouw calcium vandaan? Eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk. Boerenkool, paksoi, sinaasappels, vijgen en tofu leveren allemaal opneembaar calcium. Wanneer je jouw koemelk vervangt door met calcium verrijkte plantaardige melk, zit je al helemaal goed!

Zink

Zink is een voedingsstof die overvloedig aanwezig is in vlees en ook kan worden gevonden in eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen, waaronder bonen en noten. Maar sommige veganisten krijgen niet genoeg. Een goede vuistregel is om elke dag ten minste drie porties peulvruchten (inclusief bonen, linzen, pinda’s en sojaproducten) te eten en ook wat noten en zaden.

Vitamine B12

Alle veganisten zouden extra vitamine B12 moeten nemen. Je kunt ook een ruime hoeveelheid voedsel consumeren dat is verrijkt met vitamine B12, maar dat kan lastig zijn.

Jodium

Het zeeleven is een bron van jodium, maar als veganist consumeer je dit natuurlijk niet. Dus tenzij je meerdere keren per week zeegroenten eet of gejodeerd zout gebruikt, krijg je waarschijnlijk niet genoeg van deze voedingsstof. Hij is trouwens belangrijk voor de gezondheid van de schildklier.

Hoe zit het met andere vitamines?

Als je niet zeker weet of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, bekijk dan eens je voedingspatroon met een veganistisch geregistreerde diëtist. Het kan sowieso geen kwaad om een vegan vitamine supplement te nemen, zodat je van de belangrijkste dingen wat extra’s binnen krijgt!

Dit vind je misschien ook leuk...