Dieren

Een kattenluik plaatsen

Sommige katten zullen voor altijd binnen willen blijven, echter zijn er veel katten die toch graag buiten naar buiten willen. Kattenluiken zijn een makkelijke manier om je kat zelf naar binnen en naar buiten te laten lopen. Het plaatsen hiervan moet je vaak zelf doen en kan een hele klus zijn. In dit artikel zal duidelijk worden uitgelegd hoe je het kattenluik op de juiste manier kunt plaatsen.

Afmeten en positie bepalen

Om te beginnen is het belangrijk om de afmetingen van het kattenluik goed te weten. Deze zijn vaak te vinden op de gebruiksaanwijzing van het aangeschafte luik. Wanneer je de afmetingen weet, is het van belang om de juiste positie te bepalen voor het kattenluik. Houdt rekening met de binnen- en buitenkant van de deur en de grootte van je kat wanneer je de positie bepaald. De beste hoogte voor het nieuwe kattenluik, is wanneer de neus van je kat op dezelfde hoogte is als de onderkant van het luikje. Na het bepalen van de afmetingen en de positie, kun je beginnen met het aftekenen van het luik met pen of potlood. Ga hierbij nauwkeurig te werk. Gebruik bijvoorbeeld een waterpas.

Boren, zagen en plaatsen

Vervolgens ga je beginnen met boren. Dit kun je het beste doen met een accuboormachine en een houtboor. Boor hierbij door de hoeken van het afgetekende kattenluik de gaten door de deur. Wanneer je dit hebt gedaan, ga je beginnen met zagen. Gebruik hierbij een decoupeerzaag en plaats deze in het gat. Wanneer je klaar bent met zagen kun je ook nog alles glad schuren. Dit hoeft niet, maar wanneer dit is gedaan, wordt het plaatsen van het luik een stuk makkelijker. Voor het plaatsen van het kattenluik gebruik je de instructies van het aangeschafte kattenluik. Vaak kun je deze makkelijk vast klikken.

Dit vind je misschien ook leuk...