Algemeen

Gebruikstips per soort koekenpan

Anti-aanbakpan

Koekenpannen met een antiaanbaklaag moeten zacht behandeld worden zodat de antiaanbaklaag niet beschadigd raakt. Gebruik dus geen metaal of scherpe voorwerpen om te roeren en scheppen in de pan. Gebruik liever houten of siliconen spatels, en snijd al helemaal geen vlees in de pan, gebruik hiervoor een snijplank.

RVS koekenpan

Heb je net een nieuwe RVS koekenpan gekocht? Pas dan op met azijn, citroensap, wijn en andere sterke zuren. Deze zuren kunnen namelijk vlekken veroorzaken in de pan. Spoel dan ook na het gebruik van zuren de koekenpan goed uit. Ook met zout moet je oppassen, zout kan namelijk ook vlekken veroorzaken. Heb je nou toch vlekken gekregen in je pan? Gebruik dan een beetje olie en smeer de vlek met een doekje in, wanneer je het daarna uitwrijft, zal de vlek verdwenen zijn. Bij kalkaanslag, wanneer er witte kringen in een RVS pan komen, dan is dit te verhelpen met een beetje azijn. De witte kringen smeer je in met het azijn en dan zal de kalkaanslag verdwijnen.

Gietijzeren koekenpan

Koekenpannen van gietijzer kunnen jarenlang meegaan, echter in de loop van de tijd kan er roestvorming ontstaan en dat is niet helemaal de bedoeling. Daarnaast kan ook aanbak een probleem vormen. Er zijn twee soorten gietijzer, namelijk onbewerkt gietijzer en geƫmailleerd gietijzer. Bij onbewerkt gietijzer moet je het gietijzer zelf nog inbranden. Hieronder een paar tips voor het inbakken van een nieuwe gietijzeren koekenpan.

  • Na aankoop van een nieuwe gietijzeren pan, verwijder dan alle stickers. Was daarna de pan goed af.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Zet de pan pas in de oven wanneer deze op temperatuur is. Laat daarna de pan ongeveer een uur in de oven staan op 160 graden Celsius.
  • Wrijf, na het uur in de oven, de pan in met een vetstof. (olie, kokosvet, spekvet)
  • Zet de ingevette pan terug in de oven en verwarm deze nog een ruim half uur. Na dit halve uur is de koekenpan ingebrand.

Aluminium koekenpan

Aluminium koekenpannen zullen waarschijnlijk niet je hele leven bij je blijven. Aluminium pannen met een antiaanbaklaag zijn ideaal voor de beginnende thuiskok, er kan maar weinig misgaan. Er is weinig olie of boter nodig om in deze pannen te bakken en de pan is snel op temperatuur. Daarnaast koelt de pan ook snel weer af als het te hard gaat. Je moet alleen wel uitkijken met het gebruik van metalen kookgerei. Gebruik eerder een spatel van hout, kunststof of siliconen.

Koperen koekenpan

Koperen koekenpannen laten het hart van een chef-kok sneller kloppen. Het kost wat, maar van een koperen pan krijg je absoluut geen spijt. Koper reageert erg snel op de warmtebron, niet alleen de bodem wordt verhit maar ook de zijkanten van de pan worden heet. Deze pannen zijn ideaal voor gerechten waarbij het van belang is om de temperatuur onder controle te hebben. Je moet er wel rekening mee houden dat jouw prachtige koperen niet heel lang die koperen kleur behoudt. Hoe vaker je de koekenpan gebruikt, hoe donkerder deze wordt. Dit kan voorkomen worden door de pan regelmatig te poetsen met koperpoets.

Dit vind je misschien ook leuk...