Lifestyle

Waarom gebruik je een whiskey karaf?

Waarom koop je een whiskey karaf? Naast de chique uitstraling heeft een karaf nog meer voordelen ten opzicht van een fles. Vanaf vroeger werden er al whiskey karaffen gebruikt, toen deden ze zelfs niet anders, met de karaf onder de arm ging men naar het verkooppunt om deze karaf te vullen met whiskey. Hier lees je een aantal voor- en nadelen van een whiskey karaf.

Voordelen van een whiskey karaf

Ten eerste ziet een karaf er natuurlijk heel chique en fraai uit. Een lekkere bank met een houten bijzettafeltje, een set whiskeyglazen en een mooie whiskey karaf, dat vormt toch een compleet beeld? En wil je nou echt indruk maken, neem dan een kristallen whiskey karaf.

Waarom zou je toch liever een whiskyfles nemen? Nou natuurlijk staat alle informatie over desbetreffende whiskey op de fles, dus wanneer je iets wilt weten over de whiskey die je aan het drinken bent is het toch fijn wanneer je het etiket kan lezen. Dit is bij een whiskey karaf vanzelfsprekend niet mogelijk.

Nadelen van een whiskey karaf

Wanneer whiskey in contact komt met lucht, dan zal op lange termijn de smaak sneller verloren gaan. Maar een whiskey karaf met een rubberen afsluiting in plaats van een glazen of kristallen afsluitdop voorkomt dat er extra lucht bij komt. Het neerzetten van een karaf kun je ook beter niet doen op een plek waar de whiskey karaf in (zon)licht staat. Door de warmte en het licht oxideert de whiskey sneller. Oxidatie veroorzaakt op lange termijn geur- en smaakveranderingen in de whiskey. Dus de whiskey karaf staat beter in een donkere kast. Wanneer je een grote fles whiskey hebt, maar een groot deel al leeg is, dan is het ook handiger om een kleine whiskey karaf te gebruiken. Zodat er minder lucht bij zit.

Drie tips voor het kiezen van een whiskey karaf

  • De dop van de whiskey karaf moet luchtdicht zijn. Meestal is een rubberen afsluitring bij een glazen of kristallen dop al wel voldoende.
  • De karaf moet groot genoeg zijn om de gehele fles whiskey in kwijt te kunnen. Op deze manier zullen er geen kleine beetjes whiskey achterblijven in de fles.
  • Wanneer je een mooie kristallen karaf op het oog hebt moet je checken of er geen lood in de whiskey karaf zit, dit was vroeger nog wel eens het geval. Lood kan namelijk heel langzaam doorsijpelen in de alcohol.

Hoe lang kun je een geopende fles whiskey bewaren?

In films zie je vaak dat geopende flessen whiskey, of in een whiskey karaf, in de zon, bovenop de open haard staan. Dit zijn natuurlijk geen goede omstandigheden voor whiskey. Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1 tot 3 jaar op kwaliteit blijven. Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort whiskey en hoe je deze bewaart. Na deze tijd zal de whiskey nog steeds te drinken zijn maar dan zal de kwaliteit een stuk minder zijn. Hierom is het van belang een goede fles whiskey te bewaren in het juiste formaat whiskey karaf en deze dan te bewaren op een donkere plek.

Dit vind je misschien ook leuk...