Kinderen

Wat doet een verloskundige?

Tijdens je zwangerschap heb je veel te maken met een verloskundige. Dit is een persoon die je begeleidt vóór, tijdens en na je zwangerschap. Maar wat zijn nu precies de taken van een verloskundige en waar kan deze persoon je allemaal bij helpen? Hier vertellen wij je graag meer over in dit artikel. We vertellen precies wat een verloskundige doet en waarom je deze persoon nodig hebt tijdens de zwangerschap. Lees dus snel verder!

Wat is een verloskundige? 

Een verloskundige is iemand die een zwangere vrouw en de baby in de gaten houdt gedurende de zwangerschap. Dit betekent dat een verloskundige je genoeg informatie geeft rondom zwanger zijn en dat je bij deze persoon terecht kunt voor vragen en adviezen. Ook voert een verloskundige controles uit om te kijken hoe het gaat met de baby en of er eventuele complicaties zijn die al vroegtijdig behandeld kunnen worden. Indien dit nodig is kan een verloskundige er ook een arts bijhalen. 

Voor je zwangerschap 

Niet alleen tijdens en na de zwangerschap, maar ook vóór de zwangerschap is een verloskundige erg belangrijk. Je kunt namelijk bij een verloskundige terecht voor adviezen over zwanger worden. Hiernaast kun je vragen stellen over je cyclus en vruchtbare dagen. Een verloskundige zal dan vervolgens advies geven over hoe je het beste snel zwanger kunt worden en zal je deze periode worden begeleid. 

Tijdens zwangerschap 

Als je eenmaal zwanger bent, ga je het meest naar de verloskundige voor controles. Hoe vaak je tijdens je zwangerschap naar de verloskundige gaat, verschilt weer per praktijk. Meestal heb je rond de tien tot veertien afspraken. De meeste afspraken vinden meestal plaats aan het begin van de zwangerschap om de vier weken. Zo kan gekeken worden of het kindje goed groeit en of er geen complicaties zijn. In een later stadium van de zwangerschap, meestal na de 36e week, kom je vaak elke week op controle bij de verloskundige. Tijdens een controle wordt besproken hoe de zwangerschap verloopt en zal er een onderzoek plaatsvinden, waaronder het meten van de bloeddruk, de ligging van de baby enzovoorts. 

De bevalling 

Ook tijdens en na de bevalling zal een verloskundige je helpen. Vaak als je thuis gaat bevallen zal de verloskundige helpen. Ga je bevallen in het ziekenhuis? Dan draagt de verloskundige deze zorg meestal over aan het ziekenhuis. Na de bevalling zal de verloskundige je helpen met het verzorgen van de baby en geeft zij ook adviezen over de herstelperiode van de moeder. Zo voelt de verloskundige aan de buik en worden hechtingen gecontroleerd. 

Dit vind je misschien ook leuk...