Kinderen

Eerst keer baby op de fiets: waar moet je op letten?

Kan jouw baby zelfstandig zitten? Dan kun je jouw baby voor het eerst mee gaan nemen op de fiets. De meeste baby’s kunnen tussen de zes en negen maanden zelfstandig rechtop zitten. Spieren in de rug, de nek en het bovenlichaam zijn dan sterk genoeg om het lichaam zelf rechtop te houden. Het enige wat je nog nodig hebt is een goed fietsstoeltje. Daarna ben jij er helemaal klaar voor om op pad te gaan. Hier lees je alles wat je moet weten over de eerste keer fietsen met een baby.

Het belang van een goed fietsstoeltje

Een goed fietsstoeltje is heel belangrijk: hoewel je baby zichzelf rechtop kan houden, moet er alsnog sprake zijn van voldoende steun. Er moet steun zijn voor rug, handen en voeten. Kinderen tot 6 jaar passen achterop in een fietsstoeltje. Een goed fietsstoeltje is niet alleen makkelijk en veilig aan de fiets te bevestigen, maar biedt ook de juiste steun voor je baby.

Tips voor eerste keer baby op de fiets

Waar moet je op letten als je voor de eerste keer met jouw baby gaat fietsen? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden voor het gebruik van een fietsstoeltje voor je baby:

  1. Fiets eerst wat kleine stukjes op een glad wegdek. Je kunt op deze manier langzaam wennen aan het fietsen met een baby. Maak langzamerhand de tochtjes langer zodat jij en je baby kunnen wennen. 
  2. Zorg dat het zitje op twee manieren is bevestigd, zodat je altijd een back-up hebt, mocht er iets misgaan. Dit is mogelijk bij de meeste zitjes.
  3. Kies voor een moederfiets, stadsfiets of bakfiets met een zadel dat niet te hoog staat. Zo kun je met je voeten goed bij de grond komen. Je fiets moet ook altijd voorzien zijn van goede remmen.
  4. Fiets niet te snel wanneer je voor de eerste keer met een baby gaat fietsen, maar houdt het tempo laag.

Dit vind je misschien ook leuk...