Dieren Kinderen

Is het een vogel? Of is het een vliegtuig?

Als er iets is waar volwassenen van kinderen kunnen leren, dan is het wel op het gebied van de fantasie. Waar we als kind er nog volop op los kunnen fantaseren, zijn we als volwassenen een stuk saaier geworden. Een mooie reden om een kind zolang mogelijk kind te laten zijn, en het gebruik van de fantasie zoveel mogelijk te stimuleren.

Spelen is fantaseren

Observeer een spelend kind, of nog beter, een groepje spelende kinderen, en je ziet het al snel: spelen is fantaseren. Je ziet het terug in de rollenspelen die zij doen, het befaamde vadertje en moedertje spelen. ‘Dan was ik de vader en had ik mijn been gebroken en dan was jij de moeder en ging je voor mij zorgen’, is zo maar een scenario dat je over een schoolplein kan horen schallen. Voor kinderen is dit een perfecte manier om dingen die zij beleven een plekje te geven, maar ook om te leren om te gaan met situaties en emoties die zij nog niet eerder hebben beleefd.

Bij vrijwel alles dat kinderen doen komt hun fantasie om de hoek kijken. Pakkertje spelen, ‘dan ben jij de politie en wij zijn de boeven’, maar ook op andere momenten. Een volwassene zal je niet snel horen beweren dat hij of zij een prinses is die in een paleis woont en later met een knappe prins gaat trouwen en dan heel de dag op een eenhoorn rond gaat rijden. Een kind daarentegen, dat kan hier volledig in opgaan en de situatie al helemaal voor zich zien. Heerlijk!

Hoe houd je een kind creatief?

Als ouder wil je deze creativiteit bij je kind graag stimuleren en zo lang mogelijk vast zien te houden. Dat doe je enerzijds door het kind er vrij in te laten, en belangstelling te tonen voor alles dat zich in zijn of haar fantasie afspeelt. Daarnaast kun je zorgen voor speelgoed waarin het de fantasie goed kwijt kan. Anders dan plastic speelgoed is bij houten speelgoed vaak veel minder vastgesteld op welke manier er precies mee gespeeld moet worden.

Geef een kind een zakje houten dieren, en kijk maar eens hoe het spel gaat verlopen. Grote kans dat de dieren eerst gewoon dieren zijn, en er een complete dierentuin bij wordt gefantaseerd. Even later is de kans best aanwezig dat de inhoud van het spel verandert, en de houten vogel helemaal geen dier meer is, maar een vliegtuig. Speelgoed dat meegaat in de fantasie van het kind, en de vrijheid geeft om steeds opnieuw iets te verzinnen: precies wat een kind nodig heeft.

Dit vind je misschien ook leuk...