Lifestyle

Ook zo moe? Probeer deze tips

Moe zijn lijkt het nieuwe normaal te zijn. Zeker nu de kinderen niet naar school kunnen is het voor moeders extra zwaar. Er wordt veel van ons gevraagd. Je moet energie in de kinderen stoppen, je partner, je werk en je familie. En tussendoor moet je ook nog aan je eigen gezondheid werken en sporten. Niet zo raar dat we vaak moe zijn. Of toch wel? Vermoeidheid is vaak het gevolg van verkeerde keuzes en prioriteiten. In dit artikel leer je wat je kunt doen als je altijd moe bent

Oorzaken van vermoeidheid

De manier waarop we leven veroorzaakt vaak dat we ons altijd maar moe voelen. Dat we het druk hebben heeft daar uiteraard mee te maken. Maar als je beseft dat je tegenover inspanning ook ontspanning hoort te hebben dan zie je in dat hierin de schoen misschien wel wringt.

Vaak is het de stress die vermoeidheid veroorzaakt. Als we aan stress denken dan denken we meestal direct aan werkdruk maar stress kent veel meer bronnen. Vaak is het de opeenstapeling van verschillende stressoren die ons de das om doet. Ook in de privésfeer kan stress door vele factoren worden veroorzaakt. Zo kunnen relatieproblemen zorgen voor stress. Of de zorg voor een ziek kind of familielid.

Stress kan fysiologisch zijn. Zo is laat naar bed gaan ook een stressor. Het lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om te herstellen. Als het lichaam deze tijd niet krijgt dan stapelt stress zich verder en verder op.

Een andere vorm van fysiologische stress is slechte voeding. Iedere keer dat je ongezonde troep eet veroorzaakt dit een stressreactie in het lichaam die maar moet zien hoe de ongezonde voeding onschadelijk wordt gemaakt. Dit legt veel beslag op de reservecapaciteit van het lichaam.

Wat bij jou de oorzaak van het moe zijn ook is, hopelijk krijg je met onderstaande tips weer snel meer energie.

Tip #1: zorg voor een goed bioritme

Als je overdag moe bent dan kan het zijn dat je een verstoord bioritme hebt. Bij een goed bioritme zou je pas in de avond slaperig moeten worden en niet al in de middag. Je bioritme kan verstoord zijn door kleine kinderen waardoor je er ’s nachts regelmatig uit moet maar ook door wisselende werkuren of reizen in verschillende tijdzones. Voor je bioritme is het goed om altijd op dezelfde tijd naar en uit bed te gaan, voor zover dat mogelijk is. Het is ook goed om je zoveel mogelijk aan dezelfde tijden te houden om te eten.

Als je een goed bioritme hebt dan wordt het makkelijker om te slapen en op te staan. Dit is gunstig voor je energieniveau en helpt de middagdipjes te voorkomen. Een goed bioritme zorgt ervoor dat je lichaam op het juiste moment het slaaphormoon melatonine gaat aanmaken. Dit heb je nodig om in slaap te kunnen vallen.

Tip #2: eet gezond

Een gezonde maaltijd bereiden is vaak een probleem als je het druk hebt. Toch is dit één van de belangrijkste dingen die je kunt om goed in je energie te zitten. Het zijn vaak de ongezonde maaltijden die snel klaar te maken zijn. Maak wat tijd vrij om een gezonde maaltijd te bereiden. Hierdoor zal je op ten duur meer energie krijgen zodat je meer uit je dag kunt halen. Een gezonde maaltijd geeft je lichaam energie terwijl een ongezonde maaltijd je energie kost. De winst door gezond te eten is daardoor erg groot.

Gezonde voeding voorziet je lichaam niet alleen van brandstof maar ook van alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die het nodig heeft voor een goed werkende energiestofwisseling. Zo heb je magnesium, vitamine B1, B11, B11, C en E, mangaan en koper nodig om energie aan te maken. Dit zijn voedingsstoffen die je niet of nauwelijks in fastfood zult vinden maar wel in onbewerkte voedingsmiddelen.

Tip #3: zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Eet je suikers of snelle koolhydraten dan krijg je een piek in de bloedsuikerspiegel. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan. Het lichaam wil de glucose zo snel mogelijk weer uit het bloed hebben, een hoge bloedsuikerspiegel is namelijk schadelijk voor je gezondheid. Door de grote hoeveelheid insuline krijg je het effect dat de bloedsuikerspiegel weer snel daalt. Zo snel dat deze eigenlijk te ver naar beneden doorschiet. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel te laag en kom je in de beruchte energiedip terecht. Dit is het type energiedip wat je 1,5 uur tot 2 uur na het eten van fastfood of snoep hebt.

Om je niet moe te voelen is het veel beter om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zo voorkom je de diepe dalen in je bloedsuikerspiegel en voel je je de gehele dag goed. Als je gewend bent om veel suikers en snelle koolhydraten te eten dan kan het een hele stap zijn om deze uit je eetpatroon te verwijderen. De eerste stap is om suikers en snelle koolhydraten om te ruilen voor voedingsmiddelen die langzaam hun glucose afgeven. Voorbeelden zijn volkoren producten, zilvervliesrijst, quinoa, zoete aardappel, noten en havermout. Je kunt vervolgens het aandeel koolhydraten in je dieet wat terug gaan brengen en wat meer eiwitten gaan eten. Eiwitten verstoren je bloedsuikerspiegel nauwelijks maar geven je wel een verzadigd gevoel. 

Tip #4: ga sporten

Als je niets aan sport doet dan kan dit je erg helpen om meer energie te krijgen. Door te gaan sporten vergroot je de capaciteit van het hart en de longen. Deze kunnen daardoor meer zuurstof, glucose en voedingsstoffen naar de cellen transporteren. Hierdoor krijg je letterlijk meer energie. Door te sporten wordt tevens je insulinegevoeligheid beter. Door de verbeterde insulinegevoeligheid kunnen de cellen meer glucose uit het bloed opnemen en heb je meer energie tot je beschikking. Zo kan jij de dag weer aan. 

Dit vind je misschien ook leuk...