Als je een baby- of kinderkamer gaat inrichten, vind je overal zaken die speciaal bedoeld zijn voor die leeftijden. Maar ook de verlichting is van groot belang. Hieronder staan wat tips om de verlichting specifiek te maken voor die kamer.
Algemene verlichting
Iedere kamer moet verlichting hebben waardoor je met een schakelaar meteen voldoende verlichting hebt om de ruimte te overzien. Daarvoor is een plafondlamp of een centrale hanglamp een goede optie. Daarbij moet je er wel aan denken dat zacht licht het prettigst is aan de ogen. Dat geldt voor jou, maar ook voor je kind als dat wakker is of wordt.
Zacht licht is geler en diffuser dan hard licht. Dat kan je zien aan de waarde in Kelvin waarin dat wordt uitgedrukt. Tussen de 1.000 en 2.500 Kelvin is het licht zacht. Inmiddels kan je ook zacht licht van een TL buis krijgen. Dat moet dan wel led zijn en met de juiste waarde in K is deze zeker geschikt voor een kinderkamer. Ledverlichting verbruikt veel minder energie dan andere soorten lampen en gaat gemiddeld ook veel langer mee. In tegenstelling tot de ouderwetse tl-gasbuis geeft een led tl slechts aan één zijde licht zodat er niets wordt verspild. Een led-tl knippert niet bij het aangaan maar geeft meteen een zacht licht. Kortom de keuze voor zacht licht is bijzonder ruim, ook voor de kinderkamer.
Functioneel licht
Zeker bij een baby zal je in de nacht enkele keren gaan kijken. Tenslotte moet het kind regelmatig eten hebben en ook worden verschoond. Daarvoor kies je functioneel licht zodat jij voldoende zicht hebt om je taken uit te voeren en de baby niet te veel wordt gestoord door het licht. Wil je de algemene verlichting niet gebruiken dan is een lampje op batterij het meest praktisch omdat je daarmee de kamer ook binnen kan gaan. Kies voor een exemplaar dat je stabiel kan plaatsen, je wilt deze immers niet omstoten. Het is uiteraard ook mogelijk om een vaste lamp te plaatsen op de plaats waar jij de klus klaart. Kies dan bij voorkeur voor een lamp met dimmer, zodat jij de hoeveelheid licht zelf bepaalt.
Sfeerlicht
Jonge kinderen krijgen al gauw belangstelling voor hun omgeving. Dan is een leuk gekleurde lamp een mooi object om te bewonderen. Als deze ook nog mooi kan worden verlicht, is het helemaal een feest. Voor een dergelijke lamp kies je een plaatsje waar het kind er een goed zicht op heeft maar uiteraard buiten het bereik. Vandaag de dag zijn er ook laserlampen, speciaal voor de kinderkamer. Denk bijvoorbeeld aan een sterrenhemel die langzaam uitdooft. Sommige kinderen vallen meer eenvoudig in slaap met een dergelijk hulpmiddel, voor anderen is het gewoon een leuk extraatje. Tenslotte is er nog het bekende nachtlampje, een lichtpuntje in een verder donkere kamer. Dat is vaak een geruststelling voor een wat ouder kind dat angstig is voor het donker. Gelet op de beperkte hoeveelheid licht is een dergelijk lampje geen probleem voor het slapen gaan.