Kinderen Wonen

Traphekje monteren: zo doe je dat!

Het is onvermijdelijk dat onze kleintjes door de tent beginnen te flaneren. Opeens kunnen ze overal gaan en staan waar ze maar willen, zelfs die nare zoldertrap waar je ze liever de komende tien jaar nog niet zou willen zien. Maar hoewel bijna alle ouders er als de kippen bij zijn om de eerste stapjes van hun dreumes direct op beeld vast te leggen, is er wel nog een bepaalde must-have die zeker niet mag ontbreken in een kindveilig huis: het traphekje.

Hekjes in overvloed

De keuze is enorm als het neerkomt op de talloze verschillende soorten traphekjes. Een traphekje zonder boren is altijd een goede keuze. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat wel. Zo zijn er exemplaren die je kunt openklappen, vastklemmen, oprollen of plakken en hebben ze spijlen, stof of stevige lamellen om je kind veilig aan de andere kant te houden. In de meeste gevallen zal je echter wel de boor erbij moeten pakken. Met hoe meer schroeven je het in de muur timmert, hoe steviger het namelijk zal blijven zitten. Hoewel een geplakte variant in wezen veilig zou moeten zijn, weet je maar nooit hoe sterk die kleine dreumes nou écht is.

Populariteit is veiligheid?

Ronduit het meest populaire traphekje is de variant die kan worden opgerold. Deze zijn vrijwel altijd van stof en nemen daardoor ook bijna geen plaats in wanneer ze zijn opgerold. Meerdere onderzoeken hebben echter uitgewezen dat deze helaas ook minder veilig zijn. Als je kleintje net iets avontuurlijker of inventiever is dan anderen, kan hij of zij het gaas zomaar aan de kant trekken en alsnog op ontdekking gaan. Om zeker te weten dat je een veilige keuze maakt, kun je het beste altijd eerst online informeren en consumentenbonden raadplegen.

Algemene vuistregels

Er gelden een aantal veiligheidsnormen waar de meeste moderne traphekjes gelukkig al aan voldoen. Zo dienen ze minimaal 75 centimeter hoog te zijn en mag de ruimte eronder niet groter zijn dan 6,5 centimeter: ongeveer de hoogte van een vuist. Bovendien is het handig wanneer het hekje met één hand te bedienen is. Dit is dan wel geen vereiste, maar wel degelijk een handig extraatje als je met je kleintje op de arm de trap op of af moet.

Dit vind je misschien ook leuk...