Wonen

Cortenstaal

Cortenstaal, misschien heb je er al een keertje van gehoord of misschien is het nog onbekend voor je. Tegenwoordig zie je het in alle tuinen. Van bloembakken tot vijvers, alles is mogelijk met dit product dat betekent staat door zijn textuur en kleur.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een metaalsoort bestaande uit ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Deze metaalsoort heeft als unieke eigenschap dat het een zeer dichte oxidehuid (roest laag) vormt. Deze laag wordt ook wel patinalaag genoemd. Het roesten is daardoor vrijwel onmogelijk. Vanwege de dichte oxidehuid wordt het dieperliggende materiaal afgeschermd van zuurstof, waardoor corrosie zich wel voorzet.

Een nieuw product van cortenstaal wordt niet roestig aangeleverd, maar in zijn oorspronkelijke grijze kleur. Daarom kan een product in het begin nog afgeven. Het roestwater kan afgeven op de tegels. Dit is wel makkelijk en veilig te verwijderen met speciale verwijderaar. De bruin/oranje roest laag vormt zich binnen enkele weken of maanden, wat helemaal vanzelf gaat. Echter is dit proces wel te versnellen en te stoppen wanneer de gewenste kleur en textuur bereikt heeft.

Onderhoud

Corstenstaal heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Sterker nog, je zet het object van cortenstaal in je tuin en de natuur doet zijn werk. Versnellen en gelijkmatiger laten roesten is mogelijk met een zout/zuuroplossing. Voor zout is normaal keukenzout al voldoende. Voor zuur is azijn of karnemelk geschikt. Je kan dit mengen met water in een plantenspuit om het object te sprayen. Om het roest proces te stoppen, wordt cortenstaal vernis gebruikt.

Cortenstaal van metaalcenter

Metaalcenter is gespecialiseerd in producten van Cortenstaal. Cortenstaal kan op verschillende objecten worden toegepast zoals plantenbakken, buitenhaarden, tuinwanden, borderraden en zandbanken. Kijk op de website via metaalcenter.nl voor meer informatie en laat je inspireren. Neem gerust contact op voor persoonlijk advies.

Dit vind je misschien ook leuk...