Kinderen

Taalontwikkeling bij kinderen

De taalontwikkeling van kinderen is ongelijk. Het ene kind is hier sneller mee dan de ander. Gemiddeld maakt een kind tot 12 maanden voornamelijk klanken. Deze klanken beginnen zich langzaam te ontwikkelen tot woordjes. Zo zie je gemiddeld dat kinderen van 12 tot 18 maanden hun eerste woordjes beginnen te spreken. Meer weten over de taalontwikkeling bij kinderen? Lees verder!

Spraakontwikkeling

Zoals in de inleiding al is aangegeven begint de spraakontwikkeling zich echt te vormen rond de leeftijd van 12 tot 18 maanden. Dit ontwikkelt zich verder naar kleine zinnen zoals “ik wil eten” in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 maanden. Vanaf 24 maanden tot aan 4 jaar zullen deze kleine zinnen zich ontwikkelen tot langere zinnen en verschillende combinaties. Uw kind zal een steeds grotere woordenschat ontwikkelen. Gemiddeld ontstaat het echte fonemisch bewustzijn van een kind in groep 3 van de basisschool, wanneer ze actief bezig zijn met spelling en taal.

Taalontwikkeling

Waar de spraakontwikkeling al vroeg begint, wat overlap heeft met taalontwikkeling, gaat de echte taalontwikkeling gemiddeld iets later van start. Het fonemisch bewustzijn van een kind begint, zoals reeds aangegeven, gemiddeld in groep 3 van de basisschool. Hier wordt dan ook actief gewerkt aan spelling en taal. Hier worden de verschillende letters behandeld en de eerste zinnen geschreven. Naast spreken leren kinderen in deze groep ook echt schrijven. Wanneer je je kind wilt ondersteunen met extra lessen kun je hiervoor extra oefeningen doen in het kader van taalontwikkeling kind.

Hoe bevorder je de algemene ontwikkeling van je kind?

Voor kinderen is het heel belangrijk om met leeftijdsgenootjes op te trekken en te spelen. Om deze reden is kinderopvang ook goed voor de ontwikkeling van een kind. Dit hoeft natuurlijk niet constant, maar hier wordt een kind wel geforceerd om met leeftijdsgenoten te spelen en ontdekken. De sociale vaardigheden van je kind zullen hierdoor bevorderen.

Dit vind je misschien ook leuk...