Kinderen

Is koffie gezond tijdens de zwangerschap?

Als zwangere vrouw zijn er een aantal dingen die je niet mag eten en drinken. Zo mag je bijvoorbeeld maar een bepaalde hoeveelheid cafeïne drinken als je zwanger bent. Dit zit niet alleen in koffie, maar ook in thee. Gelukkig bestaan er ook een heleboel koffie soorten die weinig tot geen cafeïne bevatten. Wij vertellen je hoeveel cafeïne in er in bepaalde koffies zitten en wat eventueel alternatieven zijn.

Waarom geen cafeïne?

Je vraagt je misschien af waarom je geen cafeïne mag drinken als je zwanger bent. Cafeïne behoort tot de alkaloïde stoffen, net als nicotine morfine, cocaïne en codeïne. Ondanks dat het niet wetenschappelijk is bewezen, bestaat er wel een verband tussen het drinken van cafeïne en een aantal dingen. Zo is er een kans op lager geboortegewicht en vertraagde groei en ontwikkeling. Ook kan het zorgen voor een onrustige baby. Cafeïne wordt via jouw bloed aan de baby meegegeven. Hierdoor reageert de baby hier sterker op dan jij. Het hartje gaat sneller kloppen.

Ook is het slecht voor de bloedvaten, omdat het zorgt voor vernauwing tussen de baarmoeder en placenta. Hierdoor kan het bloed minder goed naar de baby stromen. Tot slot is er een kans op miskraam of vroeggeboorte. Het advies is om minder dan 200 milligram cafeïne per dag de drinken.

Hoeveelheden cafeïne

In filterkoffie zit de meeste cafeïne per portie, namelijk 85 milligram. In een espresso zit 65 milligram. Niet alleen in koffie zit cafeïne, ook in thee. In zowel zwarte als groene thee zit 30 milligram cafeïne. Kijk echter ook uit met andere drankjes, zoals energiedrink of cola. Deze zitten bomvol cafeïne, namelijk 80 milligram.

Alternatieven

Gelukkig zijn er een hele hoop alternatieven voor deze drankjes. Zwarte of groene thee kan je blijven drinken, als het maar niet meer dan drie koppen per dag zijn. Drink liever kruidenthee, zoals rooibos, kamille of munt. Een lekkere chai latte of chocolademelk is ook altijd een goede optie. En áls je dan een kopje koffiedrinkt, zorg dan in ieder geval dat het apparaat schoon is. Is dat je doen met een ontkalker koffiemachine.

Op zoek naar goede alternatieven voor koffie? Kijk op koffiepiraat.nl

Dit vind je misschien ook leuk...