Algemeen

Waar moet je op letten voordat je gaat scheiden? Belangrijke adviezen!

Scheiden is niet iets wat je voor je plezier doet, maar soms is scheiden van je partner onvermijdelijk. Al tijden zijn er ruzies of onoverkomelijke conflicten. Scheiden kan dan de oplossing zijn om uit de impasse te komen. Als je gaat scheiden, komt hier van alles bij kijken. Wat zijn de belangrijkste punten van aandacht rond een scheiding, als alle pogingen om je relatie te lijmen zijn mislukt? Waar moet je goed op letten? Gebruik onze adviezen om de scheidingsprocedure zo prettig en goed mogelijk te laten verlopen.

Kijk direct naar voordelige verzekeringen en contracten

Vrijwel altijd betekent een scheiding dat je er financieel flink op achteruit gaat. Ex-partners proberen vaak zoveel mogelijk personeel voordeel te halen uit een scheiding, die dan ook vaak uitloopt op een vechtscheiding. Sluit daarom, als je weet dat een scheiding onvermijdelijk is, tijdig een rechtsbijstandsverzekering af. Door via internet een rechtsbijstandsverzekering te vergelijken, kun je de voor jou beste en meest voordelige verzekeraar kiezen. Oriënteer je via internet ook alvast op een voordelige zorgverzekeraar 2021 en – als je straks ergens anders gaat wonen – een betaalbare energieleverancier

Maak een overzicht van jullie bezittingen 

Wanneer het duidelijk is dat een scheiding eraan komt, is het van belang om een lijst op te stellen om de inboedel te verdelen. Duidelijk moet worden wat van wie is. Verzamel hiervoor bewijsstukken en probeer de verdeling van de inboedel in goede harmonie samen rond te maken. Kijk naar alle bezittingen, zoals bankrekeningen (verzamel recente afschriften), de notariële hypotheekakte, lijfrentepolissen, de aangiften van de inkomstenbelasting tot enkele jaren terug, eventuele beleggingen en ook de gegevens van de motorvoertuigen die in jullie bezit zijn, et cetera.

Regel de alimentatie

Na een scheiding breek voor beide ex-partners vaak een financieel lastige tijd aan. Het goed regelen van de financiële zaken is alleen al om deze reden van groot belang. Een van de belangrijkste aandachtspunten hierbij is het goed organiseren van de alimentatieregeling. Beoordeel of er moet er kinderalimentatie of partneralimentatie moet worden betaald na de scheiding. Mocht er een alimentatieregeling moeten komen, dan is het van belang om de juiste bewijsstukken te verzamelen. Nodig zijn onder meer kostenoverzichten van de vaste lasten, van jullie inkomen en van de (eventuele) spaartegoeden. Denk op dit punt tegelijk ook na over hoe degene die vertrekt straks gaat wonen. Wordt er gehuurd, gaat die persoon een woning kopen of trekt hij of zij bij familie, vrienden of bij een nieuwe partner in? Een optie is hier om je partner uit te kopen, zodat je in je huidige huis kunt blijven. 

Denk ook alvast aan je pensioen

Ten slotte is het verstandig om ook alvast aan je pensioen te denken. Als je uit elkaar gaat, mis je later het aanvullende pensioen van hem of haar. Heb je samen in één pensioenpot gespaard met spaargeld? Zorg dan voor bewijsmateriaal wat van wie is en probeer tot een bevredigende verdeling te komen. 

Dit vind je misschien ook leuk...