Kinderen

Kinderen en lenzen dragen: dit moet je weten

Veel kinderen die een bril moeten dragen, doen dat niet met plezier. Bij kinderen heerst namelijk veelal het beeld dat een bril suf is. Toch is dit niet (meer) zo, want tegenwoordig zijn er ook veel hippe kindermonturen verkrijgbaar. Ondanks dat voelen kinderen zich toch vaak niet prettig met een bril. Dit gevoel wordt verergerd wanneer ze in de puberteit komen en uiterlijk steeds een belangrijkere rol begint te krijgen. Jongeren worden er soms echt onzeker van en willen om deze reden lenzen dragen. Maar vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk een bril dragen? 

Heeft het dragen van lenzen bij kinderen invloed op de ontwikkeling van de ogen?

Hier kunnen we kort antwoord op geven: het is veilig voor kinderen om lenzen te dragen, mits ze daar zelf klaar voor zijn. De ontwikkeling van de ogen wordt niet beïnvloed door het dragen van lenzen.

Natuurlijk moet je wel naar een goede opticien gaan voor een deskundige oogmeting en advies. De opticien kan je kind duidelijk uitleggen waar je op moet letten als je lenzen draagt. Ook bekijkt de opticien of de ogen echt geschikt zijn om lenzen te dragen, want sommige mensen kunnen vanwege een oogafwijking beter geen lenzen dragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je te weinig traanvocht hebt.

Medisch gezien is het dus veilig om kinderen lenzen te laten dragen. De voorwaarde is dan wel dat het kind er zelf verantwoord mee om gaat. Een goede hygiëne is belangrijk om ooginfecties te voorkomen. Ook kan het in en uit doen van lenzen in het begin een beetje lastig zijn, maar na een aantal keer oefenen zal dit vanzelf beter gaan.

Het is lastig om een minimale leeftijd voor het dragen van lenzen te geven, want het hangt echt van het kind zelf af of hij of zij er klaar voor is. Twijfel je of je kind die verantwoordelijkheid voor het dragen van lenzen al aankan? Dan kun je eerst oefenen met andere taakjes zoals tanden poetsen en kijken of het kind zelf het initiatief en de verantwoordelijkheid neemt om het taakje gedaan te krijgen. Ook het verzorgen van een huisdier is een goede indicatie of je kind al een gevoel voor verantwoordelijkheid heeft ontwikkeld. 

De voordelen van lenzen

Lenzen kennen een aantal voordelen ten opzichte van een bril. Lenzen geven je namelijk meer vrijheid en dus kun ook tijdens het sporten vrij bewegen en scherp blijven zien. Ook wordt het gezichtsveld breder met lenzen in en beslaan de glazen niet met slecht weer.

Welke soorten lenzen zijn geschikt voor kinderen?

Bij lenzen wordt er een onderscheid gemaakt tussen harde en zachte lenzen. Voor kinderen zijn zachte lenzen meestal de beste optie. Deze zijn flexibeler en groter dan harde lenzen en zijn dus makkelijker om mee te werken. Ook wennen de ogen sneller aan zachte lenzen. Vraag uiteraard wel altijd om deskundig advies aan een opticien voordat je de definitieve keuze maakt tussen harde en zachte lenzen.

Maandlenzen of daglenzen?

Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen maandlenzen en daglenzen. Maandlenzen maak je iedere dag schoon na het dragen en kunnen een maand mee, terwijl daglenzen iedere dag weggegooid worden na het dragen. Voor kinderen is het beter om te beginnen met daglenzen. Deze zijn namelijk hygiënischer en dus hoeven kinderen nog geen rekening te houden met het schoonmaken van lenzen. Als je kind een beetje gewend is aan de daglenzen, kun je overstappen op maandlenzen.

Wat kosten lenzen?

Lenzen zijn in het algemeen duurder dan een bril. Echter verschilt de prijs bij lenzen weer en hangt het precieze bedrag af van het type lens wat je kiest. Vraag de opticien daarom om advies op maat.

Alle ogen zijn weer anders en tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten lenzen verkrijgbaar die weer geschikt zijn voor een bepaald type ogen. Zo zijn er bijvoorbeeld lenzen speciaal voor droge ogen met extra zuurstof doorlatende eigenschappen.

Als je een cilinder hebt, dan heb je ook weer speciale lenzen nodig die qua kosten hoger liggen dan lenzen zonder cilinder. De prijzen van zachte lenzen variëren tussen € 250 per jaar voor lenzen zonder cilinder tot € 350 per jaar voor lenzen met cilinder.

Ook zijn maandlenzen goedkoper dan daglenzen als je de kosten per draagbeurt uitrekent. Echter zijn daglenzen zelf natuurlijk wel per stuk goedkoper dan maandlenzen per stuk. Als je kind een daglens kwijtraakt, is dat dus minder duur om te vervangen.

Dit vind je misschien ook leuk...