Kinderen

Mama van een bijna peuter? Binnenkort naar de kinderopvang en peuterspeelzaal

Het zal voor jullie beide best even wennen zijn als je kleine voor het eerst naar een peuterspeelzaal gaat. Vooral als je tot nu toe lekker thuis gezeten hebt en de kleine nog niet naar een kinderdagverblijf gaat. Bij peuterspeelzaal groningen zul jij dit met een gerust hart doen. Hier kunnen de kinderen lekker spelen, in verschillende spelhoeken die zij zelf mogen uitkiezen. Zij hebben op de kinderdagverblijf dagritmekaarten, een planbord en iedere kind heeft een eigen plaatje. Hiermee kiezen zij een speelhoek op het planbord, ook zijn er genoeg tools om de kinderen alvast een beetje voor te bereiden op school. 

Regelmatig worden er afscheidsfeestjes gevierd voor kinderen die vier jaar worden en ook bijna naar de basisschool gaan. Zij hangen dan slingers op in de BSO Groningen, eten ook wat lekkers en hangen op de deur een poster met de naam van het kind dat de peuterspeelzaal groningen zal verlaten. Voor veel kinderen is dit ook een grote stap, want zij worden grote jongens en meisjes.

Tijdsbesef

Kleine kinderen hebben geen tijdsbesef. Hoeveel uren er nou in een dag zitten, hoeveel dagen in het week, weken in een maand en hoeveel maanden er in een jaar zitten is simpelweg iets dat je peuter nog niet kan beseffen/begrijpen. En gelukkig hoeft dat ook nog niet. Wat telt is dat je kind snapt dat er dingen rond een bepaalde tijd gebeuren, maar ook in een bepaalde volgorde. 

Zo weet hij dat hij na het opstaan tanden gaat poetsen zich klaarmaakt voor de kinderopvang, maar ook dat hij na het eten tanden poetst. Voor een peuter draait tijd nog vooral om bepaalde momenten, bijvoorbeeld een verjaardag of kerst. Dit zal ook te merken zijn als jij je kind over tijd hoort praten. Morgen en over een week komt op hetzelfde neer.

Trucjes

Een leuk foefje om je kind wat tijdsbesef mee te geven, is door bij speciale speciale momenten een aftelkalender te gebruiken. De eerste schooldag en zijn verjaardag die zijn daar perfect voor. Bij peuterspeelzaal Groningen wordt een speciale kinder-kalenderklok vaak gebruikt. Dit is in de meeste gevallen een houten kalender waarop iedere dag verschillende elementen die met tijd te maken hebben, ingevuld worden. Zo komt je kind spelenderwijs in contact met de tijd, dag, seizoen, weer. Dit is ook een hele leuke hebbedingetje voor thuis. Zo ben jij zelf betrokken bij de ontwikkeling van je kind en jullie hebben gelijk een leuk gesprekstof.

Dit vind je misschien ook leuk...