Lifestyle

Hoe kom je erachter of je allergisch bent?

Een allergische reactie kan enorm vervelend zijn. Helemaal wanneer je niet weet waar deze reactie vandaan komt. Ook kan een allergie een flinke impact hebben op de kwaliteit van leven. Om er op de juiste manier mee om te gaan is het belangrijk dat je erachter komt waarvoor je precies allergisch bent. 

Om erachter te komen of je allergisch bent en waarvoor je allergisch bent is het handig om eerst te weten wat een allergie nou eigenlijk is.

Wat is een allergie?

Wanneer je allergisch bent, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Deze stoffen noemen we allergenen. Wanneer je in aanraking komt met zo’n allergeen reageert je lichaam hier sterk overdreven op. Deze reactie wordt een allergische reactie genoemd. Welke reactie je precies krijgt is afhankelijk van het soort allergie. Er zijn verschillende soorten allergieën, onder andere:

  • Contactallergie
  • Inhalatieallergie
  • Voedselallergie
  • Insectenallergie

Hoe weet je of je allergisch bent?

Vaak heb je wel een vermoeden dat je allergisch bent. Je lichaam reageert dan namelijk abnormaal op een niet gevaarlijke stof. De beste remedie is dan altijd om de stof waarop je reageert te ontwijken. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Ook weet je in veel gevallen helemaal niet waar je precies op reageert maar herken je enkel de klachten. Ondervind je veel hinder van je allergische klachten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan je doorsturen naar een medisch specialist om te testen waar je klachten door veroorzaakt worden. Hiervoor kun je terecht bij een kliniek als Optimum Clinics. Zij hebben korte wachttijden waardoor je al snel terecht kunt. Ook werken dermatoloog en KNO-arts hier nauw samen om de beste behandeling tegen jouw klachten op te kunnen stellen. Er is tevens een verpleegkundige die gespecialiseerd is in allergie. 

Er zijn verschillende testen om te bepalen of je allergisch bent en voor wat je precies allergisch bent. Welke test het meest geschikt is hangt nauw samen met de klachten die je ervaart. Heb je last van onder andere niezen, hoesten en benauwdheid? Dan is er waarschijnlijk sprake van een luchtwegallergie en wordt er een huidpriktest uitgevoerd. Wanneer je huid reageert met jeuk, roodhuid en bultjes heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een contactallergie. In dat geval wordt er gebruikt gemaakt van een plaktest.

Huidpriktest

Een inhalatieallergie kan deels worden vastgesteld op basis van de symptomen zoals loopneus, verstopte neus, niezen, hoesten en benauwdheid. Wil je het zeker weten en er achter komen welke allergenen deze klachten precies veroorzaken? Dan kan er een huidpriktest worden uitgevoerd. Bij een huidpriktest wordt de arm afgetekend met een rij nummers of er worden pleisters met nummers geplakt. Naast de nummers worden kleine beetjes vloeistof gedruppeld. Deze druppeltjes vloeistof worden vervolgens met een heel klein speciaal naaldje aangeprikt. Dit is pijnloos. Nadat alle druppeltjes aangeprikt zijn dient er een minuut of vijftien te worden gewacht. Na de wachttijd kan het resultaat worden afgelezen. Wanneer de plek onder de druppel reageert in de vorm van jeuk, roodheid of zwelling betekent dit dat je allergisch bent voor dat bepaalde allergeen.

Plaktest

Ook een contactallergie kan deels worden vastgesteld op basis van klachten. Denk hierbij aan huidklachten als zwelling, roodheid, uitslag en jeuk. Vaak weet je dan nog niet welk allergeen of allergenen deze klachten veroorzaken. Voor de juiste behandeling is het wel belangrijk om dit te weten. Om hierachter te komen kun je een plaktest laten uitvoeren. Dit noemen we ook wel epicutaan allergisch onderzoek. Bij dit onderzoek worden een soort van grote pleisters op de huid geplakt. In deze pleisters zitten verschillende allergenen. Doordat deze in contact komen met de huid kunnen zij een reactie geven. De pleisters worden aangebracht op de rug en moeten hier twee dagen blijven zitten. Op dag 3 kan de uitslag worden afgelezen. Wanneer de huid reageert is er sprake van een allergie. 

Wil je snel een allergietest laten uitvoeren? Neem dan contact op met Optimum Clinics

Dit vind je misschien ook leuk...