Elektronisch- versus normaal speelgoed
Kinderen Lifestyle

Elektronisch- versus normaal speelgoed

Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen dat er tegenwoordig steeds meer elektronisch speelgoed in de schrappen van speelgoedwinkels te vinden zijn. De voorkeuren van kinderen zijn enorm aan het veranderen. Ze verkiezen het spelen op een elektrisch apparaat boven het spelen met educatief speelgoed en ze zullen dus minder snel Crayola washimals kopen. Welk effect heeft de toenemende interesse van kinderen in elektronisch speelgoed eigenlijk op de ontwikkeling van het kind?

Vaardigheden

Er is behoorlijk wat onderzoek naar gedaan en uit dit onderzoek kwam onder andere dat kinderen minder creatief zijn geworden. Dit komt omdat het elektronische speelgoed als het ware al het werk voor het kind doet. Ze hoeven er ten slotte zelf minder bij na te denken. Het apparaatje maakt zelf al geluiden en/of bewegingen, waardoor de creativiteit van het kind wordt beperkt. Als kinderen namelijk met ‘normaal’ speelgoed spelen, zoals met blokken, moet het kindje zelf het doel van het speelgoed bepalen. Hierdoor wordt veel meer creativiteit van het kindje gevraagd en de fantasie van het kind wordt bevorderd. Educatief speelgoed, dat je onder andere bij Educatief-speelgoed.com kunt aanschaffen, bevorderd allerlei vaardigheden van het kind. Hierbij valt te denken aan allerlei sociale vaardigheden, maar ook aan motorische- en emotionele vaardigheden.

Toekomst

Spelen is van belang voor de toekomst voor het kind, wat ook is gebleken uit verscheidene onderzoeken. Zo hebben de kinderen die relatief vaak met educatief speelgoed hebben gespeeld vele voordelen in de toekomst ten opzichte van kinderen die dit niet hebben gedaan. Daarnaast is het buitenspelen van kinderen ook belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling, omdat het motorische vermogen van het kindje hierdoor wordt ontwikkeld. Ook het creatief vermogen wordt gestimuleerd. Kortom, de manier van spelen is erg belangrijk voor het kind. De gevolgen zijn zelfs in de toekomst van het kind terug te zien.

Dit vind je misschien ook leuk...