Lifestyle

Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het zitten in een sauna?

Er zijn zeker een hoop gezondheidsvoordelen die zijn verbonden aan het zitten in een sauna. De twee belangrijkste voordelen zal ik nu behandelen.

Verbeterde circulatie

Iedereen die met de voet in een sauna stapt, zal een toename van de bloedsomloop ervaren. Dit gebeurt omdat de warmte ervoor zorgt dat je hart sneller gaat kloppen en je bloedvaten wijder worden. Dit helpt het bloed veel vrijer door het lichaam te stromen. Waarom is dit zo’n voordeel? Omdat het kan helpen en bepaalde gezondheidsproblemen kan verbeteren. Zo kan een betere doorbloeding helpen bij spierpijn, waar sporters en andere liefhebbers van fitheid baat bij kunnen hebben. Daarnaast kan het de gewrichtsbeweging verbeteren, waardoor uw mobiliteit toeneemt als u problemen heeft met uw gewrichten. Tot slot kan een betere bloedsomloop helpen bij artritis, waardoor de pijn afneemt en de mobiliteit toeneemt. Het is verrassend hoeveel een verbetering van uw bloedsomloop kan doen.

Verminder het risico op hart- en vaatziekten

Een studie in Finland volgde mannen gedurende 20 jaar, om te zien hoe zij reageerden op hart- en vaatziekten en andere soortgelijke kwesties. In het kader van die studie werd bijgehouden hoe vaak deze mannen in een bepaalde week een sauna gebruikten. Een verrassend resultaat dat uit deze studie kwam was dat mannen die minstens één keer per week een sauna gebruikten veel minder kans hadden om te sterven aan hart- en vaatziekten, kransslagaderaandoeningen of plotselinge hartdood. Sterker nog, hoe meer ze een sauna gebruikten, hoe minder kans ze hadden op deze ziekten. Men denkt dat deze resultaten gebeuren omdat de sauna een vergelijkbaar effect heeft op matige lichaamsbeweging bij de meeste mensen. Wanneer u er een gebruikt, neemt uw hartslag toe en verbetert de bloedsomloop. Hierdoor functioneren de cellen in het hart beter als er meer bloed naar hen wordt gepompt. Hoewel een sauna niet moet worden gebruikt in plaats van een gezond bewegingsregime, kan het zeker een aanvulling zijn en het risico op hart- en vaatziekten beperken. Vergeet niet om je sauna handdoek mee te nemen wanneer je een bezoek brengt aan de sauna.

Dit vind je misschien ook leuk...