Kinderen

Gastouders, een beetje thuis!

Als je moet werken en je hebt kinderen dan is het fijn als je een goede gastouder kan vinden. Iemand die jou een klein beetje kan “vervangen”. Een warm iemand die ervoor zorgdraagt dat jouw kindje zich thuis voelt. Dat vind je bij gastouderopvang.

Waarom zijn gastouders leuk?

Een gastouder worden doe je met hart en ziel. Je vangt kinderen op in je eigen huis of eventueel in een speciaal ingerichte ruimte aan huis. Waarom is gastouderopvang leuk? Deze mensen hebben er plezier in om met kinderen om te gaan en vinden het belangrijk dat de kinderen zich thuis voelen. Daar hebben zij hun werk van gemaakt. 

Het fijne aan een gastouder is dat het contact tussen ouders en degene die op jouw kind past. De communicatie moet goed zijn en veilig voelen. Je laat je kind tenslotte bij haar achter met het vertrouwen dat zij goed voor jouw kind zorgt en er lief voor is. Er zijn jaarlijks gesprekken met de gastouder, het gastouderbureau en de ouders. Zo kunnen er nooit misverstanden over de wensen van de ouder en de ontwikkeling van het kind zijn.

Huiselijke sfeer

Wanneer je kiest voor gastouderopvang of de BSO, kies je ervoor dat jouw kind in een huiselijke sfeer verblijft wanneer jij naar jouw werk bent. Het kopje thee of lekker knuffelen en spelletjes doen maakt dat jouw kindje zich fijn voelt. Je kan ervoor kiezen om jouw kind naar een kinderopvang te doen maar daar zijn meerdere kinderen en de omgeving, hoe leuk ook, lijkt toch een beetje op een klaslokaal. De huiselijke sfeer is van belang om kinderen geborgenheid te geven. 

Kleine groepen

Als je jouw kind bij gastouderopvang laat verblijven weet je dat er geen grote groepen zijn. De gastmoeder heeft zo alle tijd om jouw kind alle aandacht en liefde te geven die het nodig heeft. Het is belangrijk dat jouw kind zich in zijn of haar eigen tempo kan ontwikkelen en dat daar ook aandacht voor is. 

Voordelen van BSO

De voordelen van BSO zijn dat de groepen veel kleiner als in een kinderopvangverblijf. Een gastouder mag maximaal zes kinderen onder haar hoede nemen. Zo weet je dat jouw kind geen nummer wordt in een grote groep kinderen die alle aandacht vraagt.

Het is fijn als jouw kind na schooltijd opgevangen wordt. Je weet dan dat hij of zij de aandacht krijgt en dat er op jouw kind gelet wordt. BSO biedt dit. 

Dit vind je misschien ook leuk...