Kinderen

Hoe werkt een vaderschapstest?

Een vaderschapstest kan een oplossing bieden wanneer er onzekerheid is over wie de biologische vader van een kind is. Een vaderschapstest is een test waar het DNA van het kind vergeleken wordt met dat van de man. De test kan zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling uitgevoerd worden.

Vaderschapstest tijdens de bevalling

Een vaderschapstest tijdens de zwangerschap noem je een prenataal DNA onderzoek een dokter zal hierbij het bloed van de moeder onderzoeken, want deze bevat ook DNA materiaal van het nog ongeboren kindje, en deze vergelijken met de mogelijke vader. Een prenataal onderzoek is pas mogelijk vanaf de 8e week van de zwangerschap.

Vaderschapstest na de bevalling

Een vaderschapstest na de bevalling is relatief eenvoudig te uit te voeren. Je hebt het DNA materiaal van de onderzochte vader en de baby nodig, dit kan je doen door een wattenstaafje langs de binnenkant van de wang te halen. Deze twee wattenstaafjes worden in twee afzonderlijke verpakkingen opgestuurd naar een laboratorium. Daar worden de twee wattenstaafjes met DNA materiaal met elkaar vergeleken om te kijken wie de biologische vader is. Je kan vooraf aangeven op hoeveel punten je je DNA materiaal laat onderzoeken. Hoe meer overeenkomende punten het DNA bevat, des te duidelijker het is of het wel of niet de biologische vader betreft.

De kosten van een vaderschapstest

De kosten van een dergelijke test kunnen zeer variëren en zijn afhankelijk van de hoeveelheid eisen je aan de test wilt verbinden. Een DNA test uitvoeren na de bevalling is een goedkopere optie als de optie om DNA uit te voeren tijdens de zwangerschap. De kosten van een DNA test worden niet vergoed door de zorgverzekering. Als een DNA test via de rechter geëist wordt, dan is het mogelijk dat de tegenpartij alle kosten voor zijn of haar rekening dient te nemen. De gemiddelde kosten voor een DNA onderzoek variëren voor een basis DNA onderzoek na de bevalling van 150 tot 300 euro. Voor een vaderschapstest tijdens de bevallen variëren de kosten tussen de 1000 en 1500 euro. Je kunt ook online een DNA test bestellen via DNA-test.nl.

De betrouwbaarheid van een vaderschapstest

Bepaal bij het zoeken van de juiste DNA vaderschapstest vooraf goed wat je uiteindelijk doel is van de test. Niet elke test is even betrouwbaar. Laat je DNA test daarom altijd bij een specialist of arts uitvoeren om een betrouwbaarheid van 99,9% te hebben. Heb je bij het zoeken van de juiste DNA vaderschapstest hulp nodig? Win dan advies in bij je apotheker of huisarts. Deze informatie is dan ten alle tijden in vertrouwelijke handen.

Dit vind je misschien ook leuk...