Kinderen

Hoe houd ik de mond van mijn kind gezond?

De mondhygiëne van je kind is zeer belangrijk. Wanneer je hier goed voor zorgt, kun je vervelende klachten voorkomen. Zo voorkom je tand- en tandvleesontstekingen en een witte aanslag op tong. Daarnaast kun je met de juiste mondverzorging ook amandelstenen voorkomen of een slechte adem. De juiste mondverzorging is niet heel moeilijk. Lees verder voor 5 tips om de mond van je kind gezond te houden!

5 tips om de mond van je kind gezond te houden

1. Ga regelmatig naar de tandarts

Ten eerste is het zeer belangrijk om twee keer per jaar naar een tandartscontrole te gaan met je kind. De tandarts kan zo goed de gezondheid in de gaten houden. Wanneer je twee keer per jaar gaat, ben je er altijd op tijd bij in het geval van ontstekingen of gaatjes. Houd zelf ook het gedrag van je kind nauw in de gaten. Is je kind zeer huilerig of weigert het te eten, dan is er misschien wel sprake van een gaatje. Ga op tijd naar de tandarts om verdere ontstekingen en klachten te voorkomen.

2. Zorg voor een goede poetstechniek

Wanneer je slecht poetst en niet de goede poetstechniek gebruikt, poets je niet iedere tand en kom je niet overal bij. Hierdoor kunnen voedselresten achterblijven die tandplak kunnen veroorzaken. Hierdoor zijn gaatjes snel gebeurt. Het is aan te raden dagelijks twee keer 2 minuten te poetsen. Leer je kind de structuur van het poetsen aan. Werk bijvoorbeeld van links naar rechts en van voor naar achter. Laat je kind het eerst zelf uitproberen en poets altijd even na.

3. Eet maximaal 7 keer per dag

De zuurgraad in je mond daalt wanneer je eet. Je slijm brengt de zuurgraad weer terug op peil. Het probleem is dat de speekselproductie dit niet kan bijhouden wanneer je constant eet. Het is daarom belangrijk om maximaal 7 keer per dag een eetmoment te hebben. Zo kun je 3 grote eetmomenten hebben met ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast heb je nog 4 snackmomenten over. Wanneer de zuurgraad te laag is, kan dit zorgen voor gaatjes.

4. Ga voor een goede tandenborstel en tandpasta

Voor jongere kinderen is het verstandig om een aangepaste tandenborstel te kopen. De leeftijd is vaak handig aangegeven op de tandenborstel verpakking. Zo is de borstel niet te groot of te klein en kun je gemakkelijk overal bij. De juiste tandpasta is ook van essentieel belang. Zo moet de concentratie fluoride zijn aangepast aan de leeftijd van je kind. Fluoride is niet goed voor de gezondheid van het gebit. Aangezien jonge kinderen vaak wat tandpasta inslikken tijdens het poetsen, kun je beter een aangepaste tandpasta gebruiken.

5. Verminder suikerinname

Suikerrijk voedsel veroorzaakt sneller gaatjes. Zorg er daarom voor dat je de suikerinname van je kind zoveel mogelijk vermindert. Ook in gezond voedsel, zoals fruit, zitten veel natuurlijke suikers die gaatjes kunnen veroorzaken.

Dit vind je misschien ook leuk...