Kinderen

Eerste kinderfiets kopen voor jouw kind? Let dan hierop!

Is je kindje zijn of haar loopfiets nu toch echt ontgroeid en toe aan de volgende stap? Dan is het tijd om je kinds eerste kinderfiets aan te schaffen! De eerste ‘echte’ fiets, is de fiets waarop ze zullen leren fietsen. Een goede, veilige kinderfiets is dus absoluut geen overbodige luxe, maar hoe kies je een fijne fiets die aan al je eisen voldoet? Wij vertellen je waar je op kunt letten. 

Boven alles moet een kinderfiets natuurlijk veilig zijn

De meeste fietsenwinkels verkopen ook fietsen in de kleinste maten en ook online is het aanbod enorm. Belangrijk is natuurlijk dat jouw kindje zijn of haar nieuwe kinderfiets er leuk uitziet, maar belangrijker is natuurlijk de veiligheid. Let daarom op zaken zoals het remsysteem, stabiliteit van het frame en verlichting. Voor veel veilige kilometers is natuurlijk ook de maat van de fiets erg belangrijk. Je kind moet altijd met zijn of haar voeten bij de grond kunnen. Als dit niet het geval is, is de kans op valpartijen groter. Een fiets op de groei kopen raden we dan ook af. 

Gebruik een maattabel voor het bepalen van de fietsmaat

De maat wordt aangeduid met de diameter van het wiel in inches, ofwel de inchmaat. De kleinste kinderfietsjes hebben meestal 12 inch als maat. Deze maat hoort bij de leeftijdsindicatie 3 tot 4 jaar met een lichaamslengte van 92 tot 98 centimeter. Online zijn verschillende maattabellen te vinden zoals de handige tabel van Bike.nl. Als je de exacte lichaamslengte van je kind weet, is het alleen nog een kwestie van de juiste maat aflezen. Handig! 

Met of zonder zijwieltjes?

De volgende stap na het gebruik van een loopfiets of driewieler is natuurlijk leren fietsen. De meeste kinderen doen dit met behulp van zijwieltjes. Belangrijk is dus dat de eerste echte kinderfiets van je kindje beschikt over zijwieltjes. Als dit niet zo is, is het handig om te checken of deze wel bevestigd kunnen worden. Als ze standaard meegeleverd worden is het juist weer belangrijk om te checken of je ze ook weer kunt verwijderen. Je kind kan zijn of haar fiets dan ook nog gebruiken wanneer hij of zij al zonder zijwieltjes kunnen fietsen.

Pimp de kinderfiets met leuke accessoires

Om de nieuwe fiets van je kleintje nog leuker te maken zijn er allemaal verschillende fietsaccessoires voor kinderen op de markt. Zo kun je een poppenzitje bevestigen op de bagagedrager, een mandje aan het stuur hangen, kralen voor om de spaken aanschaffen of een leuke toeter of bel. Een kind die zijn of haar fiets leuk vindt zal vaker willen fietsen. Hierdoor worden ze vanzelf vaardiger op de fiets en groeit ook het zelfvertrouwen. Win-win dus!

Kortom, een kinderfiets aanschaffen is het begin van de volgende fase in het leven van je kind. Best een mijlpaal dus. Door te letten op zaken als veiligheid en de juiste maat, gecombineerd met zijwieltjes en leuke accessoires, kies jij vast en zeker dé perfecte kinderfiets! 

Dit vind je misschien ook leuk...