Als kind krijg je mee dat je vroeg op bed moet en dat je, wanneer je groot bent, je eigen bedtijd mag bepalen. Maar daarin zijn we wat doorgeschoten.
Want hoe kan nachtrust tegenwoordig nou nog belangrijk genoeg zijn om ons van onze routine af te houden? Die eindigt meestal met naar telefoonschermen staren, wat we overdag ook doen. Nog effe een snackie d’rin, frisdrank erbij, een Netflix serie kijken, mailtjes en appberichten beantwoorden, de hele mikmak. Je kent het wel en maakt je er zelf vast ook wel eens schuldig aan. Ondanks al je goede intenties lig je dus veel later in bed dan je eigenlijk wilde en dan nog is het lastig om de slaap te vatten.
Logisch. Die schermen geven allemaal signalen af aan je brein en houden je wakker. En je kersverse maaginhoud ook.
Oftewel, laat al die schermen links liggen en consumeer niks meer, minstens een uur voordat je gaat slapen. Weersta al die verleidingen om een gezonde nachtrust tegemoet te gaan.
Althans, dat zijn onze adviezen. Wij zijn vanzelfsprekend je moeder niet, maar wijzen je wel op de risico’s. Wanneer je niet voldoende slaapt, heb je de volgende ochtend mogelijk veel last van vermoeidheid, concentratieproblemen en een ochtendhumeur. Wil je fris en fruitig aan je dag beginnen? Houd je dan vast aan die zeven à acht uur slaap!
Daarvoor heb je ook een matras en een kussen nodig waarop je ruggengraat en nek volledig recht liggen. Hoe hard of zacht die moeten zijn, hangt daarbij volledig af van je eigen wensen, voorkeuren en lichamelijke eisen. De juiste, stabiele lattenbodem speelt hierbij ook een enorme rol.
Dan nog de vraag: waar leg je al deze onderdelen op?
Hoogslaper
Denk groot. En hoog. Een hoogslaper is immers een bed waar je letterlijk in moet klimmen. Het voordeel daarvan is dat je eronder flink wat ruimte hebt om wat dan ook te stallen. Meubilair, kasten, andere spullen, jij hebt het helemaal voor het zeggen. Het inrichten van je slaapkamer wordt een stuk gemakkelijker, omdat je het oppervlak van je bed normaal gesproken niet tot je beschikking had! Althans, misschien een deel van de lengte en breedte, maar niet van de hoogte.
Twijfelaar
Je gaat in je eentje niet in een tweepersoonsbed slapen, maar mocht je partner een keer komen logeren, dan is een eenpersoonsbed toch net wat te knus. Je voelt ‘m al aankomen, zeker? Inderdaad, we gaan je een twijfelaar aanbevelen. Het beste van twee werelden! Je hebt zelf wat meer ruimte om te liggen en te woelen maar houdt nog wel wat oppervlak van je slaapkamer over. Ideaal, toch?
Slaapbank
We zijn niet allemaal gezegend met een villa. Sommige mensen moeten het met een kleine kamer doen. Dan moet je creatief zijn. Multifunctionaliteit komt dan ook heel goed van pas. Vandaar de slaapbank! Je klapt hem uit om op te slapen en in om op te zitten. Ook handig voor logees.