Wonen

Je tuin: wat te doen in geval van winter

Niks. Want als de winter begonnen is, is het al te laat. Maar wat te doen wanneer de winter in aantocht is? Ja, da’s weer een heel ander verhaal.

Voor enkele maanden zal jouw tuin het grotendeels zonder jou moeten rooien. Maar maak je geen zorgen, dat gaat helemaal goed komen. Want jij bent al dan niet gezegend met groene vingers en weet van ieder stekkie wat moois te maken. Misschien heb je daar wel enige hulp bij nodig, maar er zijn gelukkig tal van tuinboeken geschreven en zijn er ook zat tutorials online te vinden die jou precies uitleggen hoe jij het beste de vele onderdelen van jouw tuin kunt verzorgen. Denk daarbij aan alles van planten tot je pad en van je gazon tot je gezellige terras.

Maar goed, wat heeft de hoogste prioriteit ter voorbereiding van de koudste maanden van het jaar? Kijk maar even met ons mee.

Aandacht voor je borders

Naarmate de zon steeds meer de grote afwezige speelt en de temperatuur vanzelfsprekend daalt, zullen je borders gaan verleppen. Niks bijzonders, maar al wat is afgestorven moet worden bijgeknipt. En haal voor de zekerheid ook de gevallen blaadjes, takjes en ander natuurlijk afval van de grond. Al wat nog wel bloeit, laat je gewoon lekker z’n gang gaan. Dat geeft je immers later in het jaar iets wonderschoons om naar te kijken en het biedt een voedingsbodem voor vlinders, bijen en vogels. Dat zal zeker met de aanstaande winter erg welkom voor ze zijn!

De maaier uithangen

Als voorbereiding op de winter en aanstaande herfst, moet ook je gazon grondig worden aangepakt. Maai het gras mooi kort maar verwijder wel eerst takjes, blaadjes en ander natuurlijk afval om de groei van al dat groen zo min mogelijk te beperken of negatief te beïnvloeden. Maai het nog een tweede keer wanneer de aanloop naar de winter ontzettend mild is en je duidelijk ziet dat de sprieten in de tussentijd een groeispurt hebben genoten.

Snoeischaar erin zetten

Nog één keer goed snoeien voordat de vorst inzet is belangrijk. Doe je dat niet op tijd – vóór december – dan kunnen er beschadigingen aan je bomen en planten gaan ontstaan. En dan heb je alleen maar meer werk aan herstel en vervanging in de lente.

Weg met water

Althans, je beregeningsmateriaal. Dat heb je nu niet nodig en het laten rondslingeren levert alleen maar schade op. Berg je tuinslangen en koppelstukken veilig op en sluit de buitenkraan helemaal af, zodat de leidingen niet kapot zullen vriezen.

Held van de dag

Of van heel de winter, zelfs. Verschillende knaagdieren en vogels die niet zuidwaarts zijn getrokken, zullen het moeilijk krijgen om voedsel te vinden in de winter. Help hen daarom een handje door een Esschert Design vogelhuisje neer te zetten. Evenals wat voederplankjes waar je zaden en vetbollen over kunt verdelen. In de lente zullen ze dan helpen om luizen en ander ongedierte uit je tuin te halen en te verslinden eer die schade kunnen aanrichten!

Dit vind je misschien ook leuk...