Wonen

Welke rechten heb je als huurder?

Ben je van plan om een huis te gaan huren? Er zijn een paar rechten die jij hebt wanneer jij een huis wilt huren. Het is belangrijk om deze te weten. Door dit te weten kun je de kans verkleinen dat je problemen krijgt met je huis baas en dat kan erg fijn zijn. Maar welke rechten zijn dit precies?

Huurbescherming is een hele belangrijke

Wanneer jij ergens een huis huurt is het niet mogelijk dat de verhuurder de huur zomaar tussentijds opzegt. Als de verhuurder dit wel probeert kun je terugvallen op je huurbescherming. Het is namelijk wettelijk afgesproken dat een verhuurder jou niet zomaar op straat mag zeggen als jij nog een huurcontract hebt. Doet hij of zij dit wel dan kun je bijvoorbeeld een vastgoedrecht advocaat inschakelen. Zij kunnen jou helpen als dit voorkomt.

Is jouw huurcontract afgelopen of loopt deze af, dan is het wel mogelijk dat de verhuurder zegt dat jij eruit moet. Dit mag dan alleen als jij officieel geen contract meer hebt met hem of haar.

Recht op woonplezier

Een ander recht wat je hebt is het recht op woonplezier. Dit houdt in dat jouw verhuurder niet zomaar binnen mag komen als hij of zij dit niet heeft gevraagd of aangekondigd. Ook als jij aangeeft dat iets opgeknapt moet worden is de verhuurder verplicht om hier naar te kijken. Doet hij of zij dit niet, houdt diegene zich niet aan de wet en kun jij hiervoor naar de rechter stappen.

De huurcommissie kan ook helpen

Dit zijn niet de enige rechten die je hebt. Mocht jij een ander casus hebben en niet weten of jij in je recht staat of niet, dan kun je altijd terecht bij de huurcommissie. Zij weten alles omtrent rechten en regels en kunnen jou gegarandeerd helpen.

Dit vind je misschien ook leuk...