Kinderen

Oorzaken van incontinentie tijdens de zwangerschap

Incontinentie is een aandoening waarbij je verschillende vormen van ontlasting niet onder controle kunt houden. Bij een zwangerschap is dit vaker het geval en het is vaak niet iets waar je per direct iets aan kunt veranderen. Incontinentie leidt tot ongewild verlies van urine of ontlasting dankzij het feit dat je je sluitspieren niet meer volledig kan controleren. Waar komt dit nou eigenlijk door?

Urineverlies gedurende de zwangerschap

Incontinentie komt voor bij een derde van de vrouwen tijdens of na de zwangerschap. Bij zwangere vrouwen boven de 35 jaar of vrouwen met overgewicht ligt het percentage van vrouwen die in aanraking komen met incontinentie zelfs nog hoger. Je hebt er in de meeste gevallen ongeveer tot een half jaar na de bevalling nog last van. Daarna zal het voor de meeste vrouwen weer net zo zijn zoals vroeger.

Oorzaken van incontinentie

Tijdens een zwangerschap veranderen er heel veel dingen in het lichaam van een vrouw. Zeker in de eerste maanden van de zwangerschap moet het lichaam zich helemaal aanpassen aan het feit dat er een baby op komst is. Je lichaam moet wennen aan alle verandering en zwangerschapskwalen zullen hiervan het gevolg zijn. Incontinentie is één van de vele zwangerschapskwalen waarop je kans hebt tijdens de zwangerschap. 

Normaal moeten vrouwen gemiddeld ongeveer 6 tot 8 keer op een dag plassen, maar tijdens een zwangerschap ligt het getal een behoorlijk stuk hoger. Deze druk om telkens te moeten gaan plassen komt deels door de baby die met zijn gewicht op de blaas drukt en ervoor zorgt dat jij je plas een stuk lastiger kunt inhouden. De druk van het gewicht van de baby vanuit de baarmoeder voert de druk op de blaas na 3 maanden zover op dat de blaas een stuk sneller vol raakt en je meer problemen zal hebben met naar het toilet gaan.

Dit vind je misschien ook leuk...