Wonen

Muren verven – zo doe je dat

Iedereen wilt mooie muren hebben en dus is het handig om streeploos te schilderen. Daarvoor heb je wel een aantal dingen nodig. Zo is het verstandig om een kamersteiger te kopen bij rolsteiger.net. Zo kun je overal gemakkelijk bij en kun je gemakkelijker op grotere hoogte werken. In dit artikel lees je een kort stappenplan om je muur te verven. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg altijd ervoor dat je veilig kunt werken wanneer je bijvoorbeeld gaat klussen of verven. Denk hierbij aan goede kleding, stofmasker, werkschoenen, handschoenen etc. Wanneer je dit op orde hebt, kun je de gordijnen en alles wat nog meer tegen de muur aanstaat, weghalen. Controleer vervolgens de muur op gaten en schakel de stroom in de meterkast uit. Je moet ook de stopcontacten van de muur verwijderen en nogmaals controleren of er geen spanning meer is. 

De meubels dienen voor het verven, afgedekt te worden met afdekfolie. Ook het binnenwerk van de elektra dient te worden afgeplakt, zodat er geen verf naar binnen kan komen. Nadat dit is gedaan, kun je de vloer afdekken met stucloper. Je kunt dit op maat snijden door een afbreekmes te gebruiken. Verder moeten de deurkozijnen, het plafond, de plinten en de tegelranden ook afgeplakt worden. De muren moeten daarna ontvet worden met een spons. Wanneer alles is afgedekt en ontvet, dien je voorstrijk aan te brengen. 

De laatste stap in de voorbereiding is het vullen van de gaten in de muur. Dit doe je met een plamuurmes en muurvuller. De hoeveelheid die je pakt is uiteraard afhankelijk van de grootte van het gat. 

Het verven van de muur

De verf dient allereerst drie minuten geroerd te worden met een roerhoutje. Vervolgens kun je een klein verfbakje halfvol vullen met verf. Wanneer de verf nog te dik is, kun je het verdunnen met water. Verf de muur vanaf boven naar beneden en alleen heen en niet terug. Bij het aanbrengen van de verf moet je niet te veel kracht zetten of zomaar halverwege stoppen. Dit is namelijk terug te zien in het eindresultaat. 

Nadat je klaar bent met verven, doe je de verf die je over hebt terug in de emmer. De natte rollers stop je in een plastic zak en bind je dicht met tape. Zo komt er geen lucht bij en wordt het niet hard. Zo kun je het nog maximaal één week bewaren. Wanneer je de volgende dag weer verder gaat kun je het verfbakje op dezelfde manier in een plastic zak stoppen. Als de muur helemaal droog is kun je de schakelaars terug plaatsen. Probeer bij het verven altijd zo veilig mogelijk te werken. Op deze manier kun je ongelukken voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk...