Kinderen Wonen

Denk hieraan bij de inrichting van de kinderkamer

Heb je plannen om de kinderkamer opnieuw in te richten? Dan zijn er zeker een aantal zaken waar je aan moet denken. Hierbij moet je focus liggen op het maken van een combinatie tussen praktische zaken, het veiligheidsaspect en de wensen van de “kamerbewoner” zelf. Neem zeker dit artikel door als je dit een lastige uitdaging lijkt. Wij helpen je op weg door je te wijzen op een aantal punten waaraan je moet met denken bij de inrichting van de kinderkamer.

Let op de veiligheid!

Safety first en dat is bij de inrichting van een kinderkamer helemaal van belang. Kinderen gaan immers graag op onderzoek en zien nog lang niet overal het gevaar van in. Dit betekent niets anders dat je stopcontacten, draden, lampen en alle andere voorwerpen die gevaarlijk zijn buiten het bereik van je kindje moet houden. 

Aansluitend op het voorgaande brengen we meteen nog een ander punt onder je aandacht. Let op de plaatsing van je meubels en zet deze niet in de directe omgeving van het raam. Je voelt ongetwijfeld al aan welke kant we met deze tip op willen… of juist niet. Veel kinderen klimmen en klauteren graag en in hun ogen zijn meubels hier uitstekend geschikt voor. Alleen dat al betekent dat je zeker niet moet bezuinigen op de kwaliteit van je meubels, je deze goed moet vastzetten maar ook dat je de meubelstukken niet te dicht bij het raam moet zetten. 

Gebruik de kastruimte voor kinderspullen

Wat lijkt het handig zijn om de kastruimte die je over hebt in de kinderkamer ook te gebruiken voor de spullen die ergens in huis rondzwerven. “Kastruimte over” is voor veel mensen al een luxe op zich maar boven op de kast is er vaak wel ruimte voor de kerstspullen die je toch maar eens in het jaar gebruikt. Kinderkleding en kinderspeelgoed zijn “kinderproof” maar dit kunnen we van kerstspullen (als voorbeeld) niet zeggen. Je zult verbaast zijn hoe makkelijk kinderen bij spullen kunnen komen waarvan jij dacht dat ze er nooit bij zouden kunnen… met alle gevolgen van dien.

Zorg voor speelruimte in een kinderkamer

Net als jijzelf hebben ook kinderen behoefte aan hun eigen plekje in huis. Een plek waar ze kunnen spelen en hun speelgoed een nachtje kunnen laten liggen. De kinderkamer is hier een uitstekende plek voor mits de ruimte dit toestaat. Wees daarom creatief met de ruimte. Kijk onder andere naar de mogelijkheden van een hoogslaper of een efficiënte manier van het creëren van opbergruimte om je kind zoveel mogelijk speelruimte te geven.

Richt je kinderkamer in op basis van een thema

Niets is zo fijn voor een kind als hij of zij mag spelen en slapen in een kamer dat hem of haar aanspreekt. Dit kun je eenvoudig doen door een kinderkamer op basis van een thema in te richten. Denk aan thema’s die betrekking hebben op dieren. prinsessen, raceauto’s, het circus, kastelen en planeten. Hiervoor hoef je minder moeite te doen dan je denkt. Zelfs met een goedkoop behang kun je deze uitstraling op een eenvoudige manier creëren. Voor een zeer kleine investering kun je een kinderkamer inrichten die de kleine vol trots aan iedereen zal laten zien en dat is toch het mooiste wat je als ouder kunt wensen?

Dit vind je misschien ook leuk...