Kinderen

Ik ben zwanger: waarmee kan ik rekening houden?

Heb je laatst het grote nieuws mogen ontvangen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk zit je op een roze wolk en ben je al het een en ander aan het voorbereiden. Je vraagt je dan waarschijnlijk ook af wat je tijdens de zwangerschap allemaal te wachten staat. Waar je rekening mee kunt houden, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Breng iedereen op de hoogte

Wanneer je hebt ontdekt dat je zwanger bent, kun je direct een afspraak maken bij de verloskundige om daar de nodige check-ups te laten uitvoeren. Na de nodige controles wil je natuurlijk het nieuws ook zo snel mogelijk vertellen aan jouw naasten. Vaak gebeurt dit wanneer de echo rond de tien weken heeft plaatsgevonden, maar je kunt het natuurlijk helemaal zelf bepalen wanneer je het gaat vertellen. Je kunt de boodschap ook op een leuke manier brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een cadeautje of een puzzel.

2. Ken de verschillende trimesters van de zwangerschap

Een zwangerschap wordt vaak onderverdeeld in een aantal trimesters. Om precies te zijn gaat het over het eerste, tweede en derde trimester. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, is het eerste trimester het begin van de zwangerschap. Het tweede trimester is het midden van de zwangerschap en het derde trimester is het einde van je zwangerschap, tot aan de bevalling. 

3. Houd rekening met de eventuele bijkomende kwaaltjes

Tijdens de zwangerschap ga je waarschijnlijk te maken krijgen met verschillende emoties en hormonen. Zo is het heel normaal dat jouw stemming kan wisselen. Daarnaast kan een zwangerschap ook gepaard gaan met een aantal andere kwaaltjes. Denk daarbij aan misselijkheid of vaak naar de wc moeten.

4. Let op je voeding

Het is ook belangrijk om tijdens de zwangerschap te letten op je voeding. Zo moet je natuurlijk gezond eten. Je kunt advies vragen over wat je wel en niet kunt eten.

5. Je kunt een zwangerschapscursus overwegen

Bij een zwangerschap komt natuurlijk veel kijken. Je kunt jezelf klaarstomen op de zwangerschap door een zwangerschapscursus te volgen. Hier worden de bovengenoemde punten én meer haarfijn uitgelegd en krijg je informatie over wat je te wachten staat. Vind je het prettig om zo’n zwangerschapscursus te volgen? Dan kun je altijd checken of je recht hebt bij jouw zorgverzekering op een vergoeding van zwangerschapscursus. En over de zorgverzekering gesproken: het is ook fijn om te weten waarvoor je allemaal bent verzekerd tijdens de zwangerschap. Deze informatie vind je wanneer je zoekt op ‘zwangerschap en je zorgverzekering’.

Dit vind je misschien ook leuk...