Algemeen

Hoe snoei je de struiken in je tuin?

Een mooie tuin kan er onverzorgd uit komen te zien als je je struiken niet snoeit. Je kunt je struiken snoeienen met heggenscharen. De beste tijd om dit te doen is in de late winter of het vroege voorjaar. Op deze tijden ‘slapen’ de struiken, wat betekent dat er geen nieuwe groei wordt beschadigd door het snoeiproces. Als je op tijd je struiken snoeit, is er genoeg tijd voor nieuwe groei voordat de zomer aanbreekt.

Ontdoe je van dode takken en zieke delen van de struik

De eerste stap is om dode takken te verwijderen, evenals zieke en beschadigde delen van de struik. Dode takken kunnen in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid als er geen kans is op vorstschade aan nieuw gesneden knoppen of scheuten. Dode takken zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze bruin of broos zijn. Als een groot deel van je struik in de winter is afgestorven, wil je dat misschien helemaal afsnijden. Zo ziet het er weer netjes uit en staat het volgend jaar nieuwe groei niet in de weg. Je kunt een dode boom ook afzagen met kettingzagen als deze de groei van je struik in de weg staat.

Onderzoek elke tak zorgvuldig

Wanneer je elke tak onderzoekt, zoek dan naar dode of zieke takken die tegen andere struiken wrijven. Op die manier kun je zien of ze moeten worden verwijderd. Je moet je struiken ook goed onderzoeken op takken die de verkeerde kant op groeien en ervoor zorgen dat deze worden teruggesnoeid.

Maak sneden in een hoek van 45 graden

Als je een tak snoeit, zorg er dan voor dat je de snede net boven een andere knop op de tak maakt. Dit zorgt ervoor dat nieuwe groei zal plaatsvinden in de richting die jij wilt. Snoei in een hoek van 45 graden. Nadat je de snede hebt gemaakt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je schaar in de richting van nieuwe groei wijst. Als je een tak van een boom of struik afsnijdt waarvan de knoppen naar buiten groeien vanaf de stam, dan zal het snoeien in de richting van die knoppen ervoor zorgen dat nieuwe takken ook in die richting groeien. Het is ook aan te raden om net boven een andere knop op de tak te knippen. Op deze manier is er minder kans op beschadiging van andere takken die eronder groeien. Het creëert anders kale plekken waar je eigenlijk gebladerte wil hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...