Hobby Wonen

Hoe krijg ik een aangekoekte pan of schaal schoon

Iedereen die regelmatig in de keuken staat, zal het wel eens gehad hebben: het eten is aangekoekt. Ook bij ovenschotels komt het vaak voor dat er etensresten aan de schaal koeken. Die aangekoekte etensresten zijn lastig van de pan of schaal af te krijgen en met hard boenen is de kans alleen maar groter dat je de pan of schaal beschadigd. In deze blog lees je wat je het beste kunt doen om de pan of schaal weer helemaal schoon te krijgen!

Soda

Soda is een middel dat je bij veel huishoudelijke schoonmaakklusjes kunt gebruiken. Kleding, vloerkleden, maar ook pannen en schalen maak je ermee schoon! Je vult de pan of schaal met water en voegt daar een schepje soda aan toe. Laat dit een tijdje weken en je schrobt de aangekoekte etensresten er zo vanaf. Soms lukt dit al na een paar uur weken, maar soms moet het ook een nachtje blijven staan. Het resultaat is in ieder geval een schone, blinkende pan of schaal!

Citroen

Ook citroen is een wondermiddel voor verschillende huishoudelijke schoonmaakklusjes. Heb je bijvoorbeeld melk in een pannetje laten aanbranden of overkoken? Dan kan je de pan vol laten lopen met warm water en citroensap. Na een kwartiertje weken, maak je dit al eenvoudig schoon door er met een borstel doorheen te gaan. Ideaal!

Cola

Cola is veel meer dan een drankje met veel suiker en dat slecht is voor je tanden. Het is goed om cola te drinken wanneer je last hebt van je maag en ook jouw sieraden kan je ermee schoonmaken. Dat geldt hetzelfde voor pannen en schalen. Giet cola in een vuile pan of schaal en laat het vijf minuten weten. De aangekoekte etensresten zijn al snel losgeweekt.

Intensieve zone in de vaatwasser

Nadat je de bovenstaande trucs hebt uitgevoerd, is het natuurlijk wel verstandig om de vaat nog even in de vaatwasser te doen. Om je al die handelingen te besparen, zijn sommige vaatwassers voorzien van een zogeheten Intensieve zone. Dat houdt in dat in een bepaald gedeelte van de vaatwasser de vaat extra krachtig wordt gereinigd met behulp van krachtige waterstralen. In dat gedeelte plaats je de extra bevuilde vaat, zoals aangekoekte pannen of schalen, en na het programma is jouw pan of schaal weer zo goed als nieuw. Om er zeker van te zijn dat de aangekoekte etensresten echt weg zijn, kan je natuurlijk ook de bovenstaande trucs en de intensieve zone in de vaatwasser combineren. Ook veel inbouw vaatwassers zijn voorzien van dit programma.

Dit vind je misschien ook leuk...